BÉT

A forgalom és a BUX is nőtt a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten mintegy ötödével csökkent az előző hetihez képest, a vezető részvények árfolyamai a Richter kivételével emelkedtek, míg a BUX értéke kismértékben nőtt.

2015.03.08 09:38MTI

A BÉT részvényszekciójának forgalma 35,6 milliárd forint volt az előző heti 41,9 milliárd után.

A BUX 0,4 százalékkal emelkedett egy hét alatt, pénteken 18 283 ponton zárt.

Hétfőn a magyar börze a BUX jelentős esésével kilógott a nemzetközi piacok közül. A BÉT 1,10 százalékos mínuszban zárt, miközben az európai piacok nagyjából nullán álltak, az amerikai pedig enyhe pluszban van, a Nasdaq index új csúcsot ért el, 5000 pont fölé ment. A Magyar Telekom kivételével adták a nagy papírokat, aminek oka az OTP, a Richter és a Mol esetében részvénypozíció-likvidálás lehetett, az OTP esetében pedig az ukrán leírás miatti félelmek is szerepet játszhattak.

Kedden érte el a heti csúcsforgalmat a BUX, bár ekkor is alacsony, 7,9 milliárd forintos forgalomban, 1,12 százalékot csökkent. Az OTP azt követően esett, hogy Ukrajnában jelentősen megemelte a kamatot a jegybank, amit azonban az elemző azért tartott furcsának, mert, mint mondta a kamatemelés közvetlen hatása minimális, így csak a befektetői hangulat változásával magyarázható.

Szerdán gyengülő forgalom mellett volt egy kis visszapattanás a keddi jelentős esés korrekciójának köszönhetően, másrészt az európai piacok a nap végére pozitívba fordultak, ennek hatására a magyar árak is inkább stabilak voltak. Az OTP és a Mol nemzetközi hatásokra kicsit erősödött. A Magyar Telekomnál profitrealizálásra került sor.

Csütörtökön volt a legalacsonyabb, mintegy 5,5 milliárd forintos forgalom a tőzsdén, az index 0,41 százalékos emelkedéssel, 17 897,11 ponton zárt. A nap nyertese a Richter volt, a papír közepes forgalom mellett erősödött.

Pénteken az OTP gyorsjelentése húzta a piacot, amire pozitívan reagáltak a befektetők és a papír árfolyama 4 százalékot emelkedett az előző napi záráshoz képest. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek, a forgalom 7,1 milliárd forint volt, a BUX 2,16 százalékot emelkedett.

Az OTP 1,75 százalékkal emelkedett a héten, így 4360 forinton zárt pénteken.

A Mol részvényeinek árfolyama 0,08 százalékkal nőtt, 12 000 forinton fejezte be a kereskedést.

A Magyar Telekom papírjai 2,87 százalékkal magasabb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 394 forintot ért.

A Richter 2,29 százalékkal csökkent, pénteken 3840 forinton zárt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,77 százalékkal emelkedett a héten, 1515,93 pontot ért el pénteken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.