KSH

3,6 százalékkal nőtt a GDP 2014-ben

A negyedik negyedévben mind a feldolgozóipar, mind az építőipar, de a mezőgazdaság teljesítménye is jelentősen javult.

2015.03.06 10:20MTI

Tavaly 3,6 százalékkal, azaz még az előzetesen közölt 3,5 százalékosnál is nagyobb mértékben nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző évihez képest - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A múlt év negyedik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérve, és 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A február 13-án közölt jelentésben a KSH 0,9 százalékos negyedéves növekedést jelzett, de az éves növekedés adata megegyezett a most közölttel.

A negyedik negyedévben mind a feldolgozóipar, mind az építőipar, de a mezőgazdaság teljesítménye is jelentősen javult - közölte a KSH.

A 3,6 százalékos GDP-növekedéshez 1,3 százalékponttal járult hozzá a feldolgozóipar, 1,1 százalékponttal a szolgáltatások, 0,5-0,5 százalékponttal pedig az építőipar és a mezőgazdaság.

A feldolgozóiparban hozzáadott érték a negyedik negyedévben 5,5 százalékkal nőtt, ami lassabb ugyan az előző hármon negyedévinél, de az éves 6,9 százalékos emelkedés jelentős javulást mutat, az egy évvel korábbi 4,4 százalékos visszaeséssel szemben. Az építőipar 13,6 százalékos növekedésében jelentős szerepe volt az első félévi alacsony bázisnak, de a negyedik negyedévi 6,2 százalékos növekedés már az egy évvel korábbi 10,2 százalékos alapra vetült rá. A mezőgazdaság negyedik negyedévi 12,1 és egész éves 12,6 a második jó évet jelzi az ágazat számára, amely 2013-ban is 15,1 százalékos növekedést produkált.

A szolgáltatások átlagosnál mérsékeltebb 2,4 százalékos negyedéves és 2,0 százalékos éves növekedésén belül, kimagasló a turizmust is magába foglaló kereskedelem és vendéglátás, valamint az ipari termeléshez erősen kötődő szállítás raktározás területén mért 4,6-4,7 százalékos negyedévi és egyformán 3,7 százalékos éves növekedés.

A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása a negyedik negyedévben 2,0 az év egészében 1,6 százalékkal nőtt, jelentősen gyorsabban az előző negyedévi 1,1 és egész 2013-as 0,2 százaléknál.

A beruházások negyedik negyedévi - szintén magas bázisra támaszkodó - szerény 1,9 százalékos növekedés ellenére az egész tavalyi évben 11,7 százalékkal nőtt az előző évi 5,2 százalékot követően.

A GDP-ben együttesen szereplő áru és szolgáltatás kereskedelemben az export és az import egyformán 9,4 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben , az év egészében pedig a 8,7 százalékos exportnövekedéssel szemben az import 10,0 százalékkal nőtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.