Nincs még engedély, nem érdek egy ilyen erőmű?

Egyelőre nem épülhetnek szélerőművek Békésben

Egyelőre nem épülhetnek szélerőművek Békés megyében, mert a beruházók a Magyar Energia Hivatal (MEH) engedélyére várnak - írta a Békés Megyei Hírlap szombaton.

2008.09.20 10:00MTI

A lap beszámolója szerint Békés térségében 12, Medgyesegyházán pedig két erőművet kívánnak megépíteni a befektetők. A vállalkozások már túl vannak a huszonhét lépcsős engedélyeztetési eljáráson, s már csak a MEH licencére, azaz a működési engedély kiadására várnak. 

Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere szerint a szélerőművek építésére megállapított kvóták beteltek, így az újabb létesítmények építése ellehetetlenülhet. "Ma Magyarországon bizonyos politikai köröknek érdekében áll, hogy az ország energiafüggő legyen, és importra szoruljon. Ezért gátolják a megújuló energia elterjedését" - mondta az újságnak. 

Markó József, az osztrák befektetői csoporttal is működtetett CE Holding konzorcium képviselője arról tájékoztatta az olvasókat, hogy a Békés és Murony térségbe tervezett 12 erőmű már jogerős építési engedéllyel is rendelkezik, s várnak az energiahivatal licencére. "Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy mikor készülhet el az első erőmű" - mondta. Az energiahivatal szakértői szerint viszont a szélenergia felhasználása kérdéseket vet fel. 

Amikor nincs légmozgás, az áramot akkor is biztosítani kell, és a helyzetet nehezíti, hogy a termelt villamos energiát nem lehet gazdaságosan tárolni - írta a Békés Megyei Hírlap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.