Bankszövetség

Gazdasági növekedést hozhat a bankadó csökkentése

A Magyar Bankszövetség üdvözli a bankadó lehetséges csökkentéséről szóló bejelentést. Patai Mihály elnök reméli, hogy minél hamarabb a konkrét számok és ütemezés tekintetében is megszületik a végleges megállapodás.

2015.02.09 19:45MTI

A bankszövetség szerint a bankadót eredetileg "krízisadóként" vezette be a kormány, így fenntartása a válságból való kilábalást követően már hátráltatja az egészséges piaci mechanizmusokat.

Patai Mihály elnök emlékeztetett arra: a Magyar Bankszövetség tárgyalásokat folytat a témában a Nemzetgazdasági Minisztériummal, és remélik, hogy minél hamarabb a konkrét számok és ütemezés tekintetében is megszületik a végleges megállapodás a bankadó fokozatos kivezetéséről, illetve az európai uniós országok átlagos szintjére való csökkentéséről.

Kiemelte: a bankadó fokozatos kivezetésével a hazai bankrendszer egyre jobban el tudja majd látni azt a nélkülözhetetlen szerepét, amellyel serkenti a vállalatok és háztartások finanszírozásán keresztül a magyar gazdaság növekedését.

Az EBRD tulajdonosként való megjelenése Magyarországon jelzi, hogy a magyar bankrendszer egészséges, s további fejlődési pálya előtt áll- közölte a szövetség elnöke, aki szerint üdvözölni kell minden olyan piaci eseményt, amely elősegíti a bankrendszer kiszámíthatóságát, stabilitását, s hozzájárul a pénzintézetekkel szembeni bizalom erősödéséhez.

A miniszterelnök hétfőn délután bejelentette be, hogy a kormány 2016-2017-ben jelentősen csökkenti a bankadót, és az adónem mérséklését 2018-2019-ben is folytathatja. A bankadó a mostani számítások szerint 2016-ban 60 milliárd forinttal csökken, alacsonyabb lesz az adókulcs, illetve változik az adó kiszámításának alapja is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.