304-340 forint között

Széles sávban mozoghat a svájci frank

A svájci frank a következő hetekben nagy valószínűséggel a 304-340 forint közötti viszonylag széles sávban mozoghat.

2015.01.20 17:56MTI

Háda Bálint, a Quaestor Értékpapír Zrt. vezető elemzője a cég keddi háttértájékoztatóján hozzáfűzte: a sávból való felfelé való kilépés esetén a frank 370 forint fölé erősödhet, ha pedig 304 forint alá süllyedne a jegyzés, akkor 270 forintig gyengülhet, vagy annak közelébe tarthat, az irány azonban még nem világos.

Háda Bálint kifejtette: idén az Egyesült Államok várhatóan a tavalyit meghaladó ütemű gazdasági növekedést mutat fel, az eurózóna gazdasága viszont szinte alig bővül majd. Németország növekedése a jelenlegi várakozások szerint aligha lehet 0,8 százaléknál magasabb. Kína gazdasági növekedése 7 százalék körüli lehet, miközben a korábbiakhoz képest még inkább a belső fogyasztásra épít majd a kínai gazdaságpolitika.

A vezető elemző hozzátette: a magyar gazdaság növekedési üteme mérséklődik, a legfontosabb kérdés Magyarországon is a belső fogyasztás alakulása lesz. Az elemző szerint az éves gazdasági bővülés Magyarországon 2015-ben 2 százalék lesz, a jegybanki alapkamat az idei év végére ezzel együtt 3 százalékra nőhet a mostani 2,1 százalékról.

Háda Bálint kifejtette: véget ér a nullakamat-politika, elsőként az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed emelhet kamatot. A monetáris politikát 2015-ben alapvetően két irány jellemzi majd, miközben a Fed és a brit jegybank a javuló konjunkturális viszonyokra alapozva félév táján, illetve 2016 tavaszán megemelheti az irányadó kamatait, addig a japán jegybank és az Európai Központi Bank nem-konvencionális eszközöket vet be a további monetáris lazítás érdekében.

Rámutatott: idehaza a mérsékelt inflációs nyomás teret engedhet a kamatcsökkentésnek is, például márciusban, s később akár 1,5 százalékig is lemehet a magyar jegybanki alapkamat, de mindez a külső körülmények függvénye.

Kiemelte: összességében azonban magasabb magyar alapkamattal lehet számolni az idei év végére, amennyiben a Fed tervezett kamatemelései elindulnak, de egy esetleges nagyobb horderejű forintgyengülés is szigorításra kényszerítheti a jegybankot.

Elmondta: a világ vezető devizái közül 2015 is az amerikai dollár éve lesz, további felértékelődésére lehet számítani, pedig a dollár már 2014-ben is jelentősen felértékelődött a többi vezető devizával szemben.

Rámutatott: a forint gyengülő pályán marad a dollárral szemben is, akár 295 forint is lehet egy dollár. (Kedd délután mintegy 275 forint volt egy dollár.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.