25 milliárd forinttal

Csökkent a befektetési alapok vagyona decemberben

Decemberben 25 milliárd forinttal mérséklődött a befektetési alapok vagyona, a 2014-es év egészében ugyanakkor 854 milliárd forint volt a vagyongyarapodás.

2015.01.19 15:24MTI

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) hétfőn közölt összesítése szerint december végén a BAMOSZ-tagok összesen 5471 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Ez 0,5 százalékkal alacsonyabb a november végi értéknél, a 2013 decemberit pedig 18,5 százalékkal haladja meg.

Az év utolsó hónapjában az alaptípusok többségének csökkent a vagyona, a legtöbb pénz a részvényalapokból és a pénzpiaci, illetve likviditási alapokból távozott, jól szerepeltek ugyanakkor a kötvény- és a vegyes alapok.

Novemberhez hasonlóan decemberben is folytatódott a pénzpiaci alapoknál a hozamszint csökkenése, jelentős tőkekiáramlást okozva, amit ezúttal még felül is múlt a részvényalapoknál történt tőkekiáramlás és árfolyamcsökkenés.

A pénzpiaci alapokból összességében 23 milliárd forintnyi tőke távozott, keresve a magasabb hozamot. Ezen belül a legtöbb tőke a likviditási alapokból távozott: a hazai likviditási alapoknál 16 milliárd, az euróövezetieknél 8 milliárd forint volt a havi értékesítés nettó egyenlege. A pénzpiaci alapok vagyona decemberben összességében 1,4 százalékkal csökkent, 1471 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

A részvényalapokból közel 26 milliárd forintnyi tőke áramlott ki, amin a hozamok némileg még rontottak is, így a részvényalapok vagyona egy hónap alatt 11,5 százalékkal 235 milliárd forintra csökkent.

A kötvényalapok népszerűsége ismét fellángolt decemberben. Elsősorban a rövid futamidejű hazai kötvényalapokat keresték a befektetők, ezekbe több mint 9 milliárd forintnyi friss tőke érkezett. A tőkebeáramlás a kötvényalapoknál összességében 25,9 milliárd forint volt, így vagyonuk 2 százalékkal 1243 milliárd forintra gyarapodott.

A vegyes alapokba is jelentős mértékű, 16,3 milliárd forintnyi tőke áramlott decemberben. A hozamokkal együtt a vagyonuk 2,4 százalékkal 613 milliárd forintra nőtt.

A tőkevédett alapokból 4 milliárd forintnyi tőke távozott decemberben, az ingatlanalapokból pedig 6,7 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg az abszolút hozamú alapoknál 3,4 milliárd forintnyi tőkebeáramlást mértek.

Az árupiaci alapokból közel fél milliárd forintnyi tőke távozott, ami nagynak tekinthető a kategória méretéhez képest. Ráadásul a hozamok is nagyon rosszak voltak, így ez a kategória szenvedte el a legnagyobb vagyonvesztést: 13,7 százalékkal 11,4 milliárd forintra csökkent az összesített vagyona.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokból 1,7 milliárd forintnyi tőkét vontak ki a befektetők, amit a hozamok némileg korrigáltak, így a vagyon összességében 0,3 százalékkal mérséklődött, 149 milliárd forint volt december végén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.