BÉT

Szakértő: a svájci jegybank döntése mozgatta a piacokat

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 379,44 pontos, 2,36 százalékos csökkenéssel, 15 686,69 ponton zárt csütörtökön.

2015.01.15 18:34MTI
Fotó: archív

A részvénypiac forgalma 18,1 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatóhelyettese elmondta: a nyitás után csendes volt a kereskedés a magyar tőzsdén, az árfolyamok felfelé indultak.

Délelőtt azonban a svájci jegybank közölte, hogy eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A hírre nagyon jelentős devizapiaci mozgások indultak be.

Itthon meredeken zuhanni kezdett a forint a svájci frankkal és az euróval, és kisebb mértékben a többi fontosabb devizával szemben, majd mindennek következményeként esni kezdett a tőzsde is - közölte.

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a kereskedés végére a fejlett piaci tőzsdék jelentősen erősödtek. A BUX azonban a régiós indexekkel együtt erősen gyengült, tehát ahol a svájcifrank-hitelezés még él, azokban az országokban megviselte a börzéket a svájci jegybank döntése.

A Mol 350 forinttal, 3,11 százalékkal 10 895 forintra csökkent, 1,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 121 forinttal, 3,36 százalékkal 3479 forintra esett, forgalmuk 14,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 2,37 százalékkal 330 forintra gyengült, forgalma 375,2 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 1 forinttal, 0,03 százalékkal 3395 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1404,24 ponton zárt csütörtökön, ez 31,63 pontos, 2,20 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.