Az Alcoával indul

Inflációs adatok és vállalati jelentések várhatók jövőhéten

Számos nemzetközi makrogazdasági adat jelenik meg a következő héten, különösen sok lesz az inflációs adat. Hétfőn az Alcoa alumíniumipari vállalat gyorsjelentésével beindul a vállalati negyedéves jelentések időszaka is Amerikában.

2015.01.10 21:30MTI

A hét első napján nem lesznek fontosabb makrogazdasági adatok, de kedden Kínában már megjelenik a decemberi külkereskedelmi forgalom statisztikája, Nagy-Britanniában pedig a decemberi termelői árak, kiskereskedelmi árak és fogyasztói árak változásának statisztikáját közlik.

Szerda délelőtt várható a decemberi francia és az olasz inflációs adat, majd az Eurostatnak az Európai Unió novemberi ipari termeléséről szóló jelentése. Napközben kamatdöntő ülést tart a lengyel jegybank, délután az Egyesült Államokban közzéteszik a decemberi kiskereskedelmi forgalom számait. Este az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve adja ki a belföldi gazdasági helyzetet elemző úgynevezett "Bézs könyvét".

Csütörtökön kevesebb gazdasági adat lesz, Európában a decemberi spanyol inflációs adat, Amerikában a termelői árindex decemberi változás, Ázsiában a dél-koreai jegybank kamatdöntő ülése kaphat nagyobb figyelmet.

Pénteken három fontos decemberi inflációs adat is várható: a német, az európai uniós és az amerikai. Az Egyesült Államokban még az ipari termelés decemberi statisztikájára és a Michigan egyetem januári fogyasztói hangulatindexére lehet számítani.

Az elmúlt hetekben nagy figyelmet kapott a nemzetközi olajárak változása, mert a kőolaj ára meredeken csökkent 2014 végén. A következő héten több iparági jelentés is lesz.

Kedden az amerikai Energy Information Administration havi energetikai beszámolója, csütörtökön a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) havi elemzése, pénteken a Nemzetközi Energia Ügynökség (NEÜ) januári jelentése kaphat nagyobb figyelmet az árupiaci kereskedőktől.

Az Egyesült Államokban január 12-én megkezdődik a vállalati jelentések időszaka. A nagyobb bankok közül a JP Morgan Chase, a Bank of America, a Citigroup és a Goldman Sachs számol be negyedéves eredményeiről. A világ egyik legnagyobb alapkezelőjének számító Blackrock, az Intel számítástechnikai vállalat és a Schlumberger olajipari szolgáltató is ismerteti negyedéves adatait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.