18 milliós bírság

Üdülési jogok megtévesztő népszerűsítéséért bírságolt a GVH

Üdülési jogok népszerűsítésekor megtévesztette a fogyasztókat, ezért 18 millió forintra bírságolta az Euro Benefit Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t a Gazdasági Versenyhivatal.

2015.01.08 10:36Havariapress

Az Euro Benefit Kft. 2012 januárjától 2014 júniusáig az üdülési jogokkal kapcsolatos ajánlatait személyes, szóbeli egyeztetések keretében, és egyéb hirdetéseken, szórólapokon, weboldalakon népszerűsítette.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a vállalkozás a szóbeli tájékoztatások alkalmával - hogy azonnali döntéshozatalra kényszerítse a fogyasztókat - valótlanul azt a látszatot keltette, hogy az üdülési jogokkal kapcsolatos ajánlatok csak nagyon korlátozott ideig érhetőek el.

Valótlan előnyöket jelenített meg az általa preferált helyen elhelyezkedő üdülési jogokkal kapcsolatban, miszerint azok könnyebben eladhatóak, elsősorban külföldi fogyasztók számára, valamint valótlan tájékoztatást adott az árról és a beszámításról mint árkedvezményről.

A GVH azt is kifogásolta, hogy a vállalkozás a fogyasztók meglévő üdülési jogának továbbértékesítésére tett ígéretet annak érdekében, hogy a fogyasztókat újabb üdülési jog vásárlására késztesse, azonban nem tudta igazolni, hogy valóban gyakorlatszerűen értékesített volna.

A versenyhivatal a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett szolgáltatás értékesítéséből származó bevételből, az Euró Benefit Kft. 2013. évi nettó árbevételéből indult ki.

Súlyosító körülményként értékelték többek között, hogy a másodlagos értékesítés ígérete bizalmi jellegű, a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben elhúzódott, a teljes kereskedelmi gyakorlat a jogsértő kommunikációkra épült, s az több szempontból is jogsértőnek minősült, valamint azt is, hogy a jogsértés az üdülési jog többéves időtartamára tekintettel hosszú távon fejti ki hatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.