Méztelenek vagyunk

Kevesebb a folyékony arany

Évtizedek óta nem volt olyan alacsony a mézhozam Magyarországon, mint 2014-ben. Tény, kicsináltuk az apró jószágokat.

2015.01.06 08:12MTI

A Népszava cikke szerint hozzávetőleg feleannyi "folyékony arany" került tavaly a hordókba, mint az elmúlt évtizedekben. Méhcsaládonként átlagosan nyolc-tíz kilogramm lett például az akácméztermés, miközben egy jó évben húsz kilogramm fölött alakul ez a mutató.

Az átlagos esztendőkben Magyarországon a méztermelés évente 20-25 ezer tonnát tesz ki, a mennyiség azonban nagymértékben függ a növényi kultúrák aktuális állapotától és az időjárástól.

A méztermés tekintélyes részét exportálják: évente 12-15 ezer tonnát. A méhek teljesítményének csökkenése a szakértők szerint egyrészt a kedvezőtlen tavaszi és nyári időjárásra vezethető vissza. A hideg, esős idő ugyanis hátráltatta a mézgyűjtést. A másik tényező pedig az, hogy a mezőgazdaságban alkalmazott egyes növényvédő szerek, illetve azok szakszerűtlen használata, továbbá a méhkolóniákat tizedelő paraziták elterjedése miatt jelentős számban pusztulnak a méhek mind Magyarországon, mind a világ többi országában.

A szakemberek szerint azonban mégsem kell idehaza mézhiánytól tartani - írta a lap. (Csak jóval drágább lesz.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.