Világpiac

Jövőre szélsőségesen mozoghat az olajár

A kőolaj piaci ármozgásával kapcsolatban az elmúlt napokban megszólalt elemző cégek, bankok, olajipari vállalatok mindegyike azzal számol, hogy az eddig várthoz képest alacsonyabb lesz az energiahordozó világpiaci átlagára jövőre.

2014.12.14 15:05MTI

Ennek megfelelően rontották - sokan jelentős mértékben - az átlagárra vonatkozó becslésüket. Van aki szerint a 2015-ben az olajár akár 30 dollárra is süllyedhet hordónként, de ebben az esetben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) már beavatkozna, ami a energiahordozó hirtelen drágulását okozná. Összességében az várható, hogy a kőolaj elmúlt években stabilan magas ára a következő években alacsonyabb szintre csúszik vissza, és jellemző lesz az éven belüli nagy ingadozás.

Így például a Bank of America Merrill Lynch nem tartja kizártnak, hogy a jövőben 50-80 dollár közötti is lehet az éven belüli ármozgás, ami részben annak a következménye, hogy az OPEC lemond az árbefolyásolásról.

A Bank of America Merrill Lynch az északi-tengeri Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára vonatkozó előrejelzését 98 dollárról 77 dollárra, a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajét 90 dollárral 72 dollárra változtatta. A bank szerint árcsökkentő kockázati tényező az OPEC-nek az a döntése, hogy hagyja "a piacot magát stabilizálni".

A Bank of America Merrill Lynch nem zárja ki annak a lehetőségét továbbá, hogy már a jövő év második felében 80 dollárra emelkedhet az átlagár. Ezt megelőzően, a következő csaknem két negyedévben a Brent ár 60 dollár körüli lehet. "Mivel azonban az amerikai palaolaj kitermelése ilyen ár mellett már nem gazdaságos, a termelés jelentősen csökken, emiatt a globális kínálat mérséklődik, az energiahordozó ára pedig nőni kezd".

A legnagyobb orosz olajtermelő, a Rosznyefty (Rosneft) egyik vezetője is azzal számol, hogy a következő hat hónapban még csökken a kőolaj ára, ami viszont azután már emelkedik. Mihail Leontyev szerint "manipuláció és spekuláció, ami most történik a piacokon". Az illetékes elismerte ugyan, hogy a kínálat valóban meghaladja a keresletet, de mint mondta: "ez nem olyan mértékű, ami indokolná az elmúlt időszakban bekövetkezett jelentős áresést".

A kőolaj ára csaknem 42 százalékkal esett az év eleje óta.

A Fitch Ratings azzal számol, hogy a kőolaj árcsökkenése élénkíti a globális gazdaságot. A nemzetközi hitelminősítő idén 100 dolláros, jövőre 83 dolláros, 2016-ban 90 dolláros Brent-árat vár. A cég elemzői szerint a kőolaj árának 20 százalékos csökkenése a globális gazdaság bővülését mintegy 0,3 százalékkal növeli a következő két évben.

A német Commerzbank a Brent jövő évi átlagárával kapcsolatos előrejelzését 82 dollárról 73 dollárra, a WTI olajfajtáét pedig 79 dollárról 69 dollárra változtatta.

A Margan Stanley 98 dollárról 70 dollárra módosította a Brent jövő évi átlagárával kapcsolatos előrejelzését. Van a tarsolyában azonban egy olyan forgatókönyv is, amely szerint akár 53 dollár is lehet az átlagár.

Fotó: archív

A Barclays szerint jövő januárban 50-60 dollár lesz az átlagár. Ezután drágul az energiahordozó, így az átlagár az első félévben már 67 dollár lesz.

Pénteken a Brent ára 1,83 dollárral 2009 júliusa óta legalacsonyabb szintre, 61,85 dollárra gyengült. A WTI ára 2,14 dollárral 57,81 dollárra esett, ami 2009 májusa óta a legalacsonyabb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.