Növekedési hitelprogram

Másfél év alatt mintegy 1200 milliárd forint hitel

A Magyar Nemzeti Bank 2013 júniusában indította útjára a növekedési hitelprogramját (nhp), az eltelt másfél év alatt 17 000-18 000 mikro-, kis- és közepes vállalkozás kapott növekedési hitelt mintegy 1200 milliárd forint összegben.

2014.12.12 17:09MTI

Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója kiemelte: az ország bruttó hazai termékéhez képest az nhp az egyik legjelentősebb hitelprogram, melynek keretében folyósított hitelek összege elérte a magyar GDP 4 százalékát.

Hozzátette: a folyósított nhp-hitelek a teljes vállalati hitelállomány egyhatodát, a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k) folyósított hitelek egynegyedét teszik ki. Vonnák Balázs elmondta: a jegybank szakértői az nhp elmúlt másfél évéről öt tanulmányban foglalták össze a tanulságokat, a tanulmánykötetet pénteken mutatták be az újságíróknak.

Kifejtette: az első tanulmány más jegybankok hasonlóan nem konvencionális, hitelösztönző eszközeivel hasonlítja össze a magyar hitelprogramot. Az ilyen jegybanki eszközökről általában elmondható, hogy újszerűek, melyeknek alkalmazására a válság előtt alig volt példa.

Mivel az eszköztár nem egységes, és mivel minden nem konvencionális eszközöket alkalmazó jegybank más-más kihívásokkal szembesül, az adott válaszok igen eltérőek. A megvizsgált programok összeghasonlításából kiderül, hogy GDP-arányosan az nhp keretében folyósították a legnagyobb hitelösszeget.

A második tanulmány a hazai kkv-finanszírozási programokkal összehasonlítva mutatja be a jegybanki növekedési hitelprogramot. A tanulmány szerzői megállapították, hogy a kedvezményes hitelprogramok feltételeivel összehasonlítva a legtöbb paraméter vonatkozásában az nhp kínálja a legkedvezőbb feltételeket.

A kedvezményes hitelprogramok és az nhp együttes hitelállományának aránya a kkv-hitelállományon belül bő egy év alatt háromszorosára nőtt - húzta alá a jegybanki igazgató.

A harmadik tanulmány az nhp két szakaszát hasonlítja össze, az elemzés szerint számottevően emelkedett a mikrovállalkozások súlya az nhp-ban, összhangban az átlagos hitelméret csökkenésével.

Bár az MNB-nek nincs ágazati preferenciája, a mezőgazdaság részesedése kiemelkedik a második szakaszban, részben amiatt, hogy az uniós támogatások előfinanszírozására felvett hitelek jelentős része ebbe az ágazatba irányul. A negyedik tanulmány az nhp-vel kapcsolatos felmérés eredményeit foglalja össze.

Vonnák Balázs szerint ezek közül talán a legfontosabb, hogy az nhp nélkül a programban folyósított hitelek közel 40 százalékát egyáltalán nem, és további közel egyharmadát pedig csak részben folyósították volna. A felmérésben részt vevő vállalkozások jelentős része önmagát átlagos jövedelmezőségű, stabil vállalkozásként határozta meg, amelyet a program elindítását megelőzően elsősorban a magas hitelkamatok akadályoztak a hitelfelvételben.

Az ötödik tanulmányban arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen reálgazdasági hatásai voltak a hitelprogramnak makrogazdasági szinten. A szerzők a hitelkínálat és a beruházási hitelkereslet oldaláról is becslést adtak.

A hitelkínálati megközelítés alapján 0,5-1,1 százalékos, míg a kereslet oldaláról 0,3-0,9 százalékos összesített GDP-bővülés adódott a program 2013-2014-ben folyósított hiteleinek következtében. Ez egybeesett az MNB előzetes várakozásával, és megerősítette, hogy az nhp jelentős szerepet játszik a magyar gazdaság növekedési pályára állításában - emelte ki a jegybank igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.