A libamáj elleni kampány 2 milliárdos kárt okoz

Magyarországon mintegy 2.500-2.600 tonna liba- és kacsamájat állítanak elő kényszeretetéssel

Mintegy kétmilliárd forint kárt okoz az idén a baromfiágazatnak és ötezer munkahelyet veszélyeztet a Négy Mancs állatvédő szervezet magyar liba- és kacsatömés ellen indított kampánya - mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke csütörtökön Budapesten, magyar libamáj érdekében tartott sajtótájékoztatón.

2008.09.11 17:09MTI

Közölte: évente Magyarországon mintegy 2.500-2.600 tonna liba- és kacsamájat állítanak elő kényszeretetéssel. A világ ilyen módon - töméses technológiával - előállított libamáj-termelésének mintegy 80 százalékát, 1.800 tonnát Magyarországon termelik. A Négy Mancs osztrák állatvédő szervezet offenzívája a termelést és a magyar tradíciókat veszélyezteti - tette hozzá.
 
Az állatokat kíméletes módon, az állatjóléti szempontok maximális figyelembevételével tömik - mondta Horn Péter akadémikus, szakértő. Szirbik Imre országgyűlési képviselő (MSZP), Szentes polgármestere jelezte, hogy hétfőn az őszi parlamenti ülés kezdetén azonnali kérdést intéz a szaktárcához, hogy milyen módon lehetne megvédeni a magyar érdekeket e területen. 

Emellett a képviselő ötpárti konszenzussal szeretné az állatvédelmi törvényt úgy módosíttatni, hogy a liba- és kacsatömés tradicionális magyar módja bekerüljön a jogszabályba, és az védelmet adjon a továbbiakban a tenyésztőknek és a feldolgozóknak. Emellett szeretné a honatya azt is elérni, hogy a liba- és a kacsamáj kerüljön be a hungarikumok közé is.
 
Az MTI kérdésére válaszolva Takács László, a BTT igazgatója elmondta: Magyarországon a baromfiágazat éves árbevétele mintegy 250 milliárd forintra tehető. Ebből mintegy 25 milliárd forint származik a kacsa- és libamájkivitelből. További, mintegy ötmilliárd forint a belföldön elfogyasztott kacsa- és libamáj árbevétele. Bárány László annak a véleményének adott hangot, hogy a Négy Mancs állatvédő szervezet által kezdeményezett magyarországi kampány kifejezetten a magyar termelők és feldolgozók tönkretételére irányult.
 
Ezt mutatja szerinte az is, hogy a feketelistára került mintegy 20 magyar feldolgozó közül csak hatban folyik tényleges liba- és kacsamáj-előállítás.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.