Befektetés

Új Bank-saga indul: az állam megveszi a Budapest Bankot

A magyar állam megveszi a Budapest Bankot, az eddigi tulajdonos GE és a magyar kormány az erről szóló előszerződést csütörtökön írta alá.

2014.12.04 16:01MTI
Fotó: archív

Jövő év első fél évének végére zárulhat a Budapest Bank átadás-átvétele - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter szerint a döntés a gazdasági szuverenitás visszaszerzését is jelenti. Ismertette: a most megkötött előszerződést követően készítik el a végleges értékelést és döntenek a finanszírozásról. A vevő a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz, a fedezetet az MFB biztosítja.

A Budapest Bank jövőjéről ugyan csak később dönt a kormány, de hosszú távon nem cél az állami tulajdon megtartása, egy-két éven belül magántulajdonba kerülhet, akárcsak az MKB - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Hozzátette: a magyar bankrendszer most kezd a helyes tulajdonosi arányra beállni. Az MTI kérdésére azt válaszolta: 2010-ben a kormány célja az volt, hogy a bankszektorban a magyar tulajdon aránya elérje az 50 százalékot, ez a két bank - MKB, BB - megvásárlásával teljesült.

Varga Mihály a BB megvételétől a verseny erősödését, a szolgáltatás színvonalának emelkedését várja. A miniszter korainak tartotta annak megválaszolását, hogy összevonják-e a bankot az MKB-val.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.