Bekavart az időjárás

Leálltak az őszi búza vetésével Békés megyében

A rendkívül csapadékos időjárás miatt a tervezett 106 ezer hektár vetésterületnek mintegy 5-7 százaléka maradt vetetlen.

2014.12.03 18:00MTI

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára kiemelte: a rendkívüli esőzések miatt későn indult és nehezen haladt az őszi búza vetése Békés megyében.

A héten lehullott 70-80 milliméter újabb csapadék leállásra kényszerítette a termelőket. Az eddig kikelt növényállomány a vegetációs időszakot figyelembe véve általában a megye egész területén jól fejlett az enyhe időjárásnak köszönhetően.

Hozzátette: a vetésterületet továbbra is veszélyezteti a nagy számú mezei pocok Békés megye egész területén, és Észak-Békésben megjelent a belvíz. Vannak táblák ahol a vetésterületnek a 40-50 százaléka víz alatt áll. Dél-Békésben, a kevésbé kötött vályog talajokon a csapadék eddig nem okozott hasonló gondot.

Észak-Békésben a dévaványai Agrodéva mezőgazdasági vállalkozás 800 hektáron tervezett őszi búza termelést a 2014/15-ös gazdasági évben, az időjárás miatt a területnek csak az 55 százalékát sikerült elvetni, ebből jelenleg 120-130 hektár áll belvíz alatt. - mondta el az MTI érdeklődésére Szűcs Ferenc gazdálkodó.

A békési székhelyű Agro-Déló részéről Samu Gábor képviselő elmondta: a tervezettnél 15 százalékkal kevesebb területen vetettek őszi búzát, összesen 950 hektáron. A csapadékos időjárás miatt jelenleg a vetés terület 15-20 százalékán jelent meg a belvíz, vannak táblák, ahol a növényállomány 40-50 százalékát borítja el.

A társaság a táblákról folyamatosan vezeti le a vizet, gépi és kézi erővel ássák a csatornákat, mentik a menthetőt - fűzte hozzá Samu Gábor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.