Kevesebb jut jövőre

Félmilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat a református egyház

Elfogadta költségvetését a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinati ülése szerdán, e szerint jövőre félmilliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodik.

2014.12.03 17:06MTI

Bölcskei Gusztáv, az MRE lelkészi elnöke a zsinati ülésen elmondott beszédében ismertette, hogy a szabadon felhasználható támogatás összege 2015-ben 425 millió forinttal lesz kevesebb, mint 2014-ben.

A hiányt tovább növeli a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanokért kapott kárpótlás kamatának csökkenése - tette hozzá. Az elfogadott költségvetés szerint az ideihez képest 60 millió forinttal kap kevesebbet a Bethesda Gyermekkórház, 27 millióval a Reformátusok Lapja, 12 millióval a cigánymisszió.

Jövőre az MRE nem támogatja többek között a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozót, a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumot, az Evangélium Színházat, a Református Zenei Fesztivált és a Református Újságírók Szövetségét.

Az MRE lelkészi elnöke kiemelte, hogy november 20-án a négy történelmi egyház vezetője tárgyalt az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterével és államtitkáraival, de - mint mondta - ezen a találkozón nem született olyan döntés, amely módosította volna a parlament előtt lévő költségvetési törvényt.

Bölcskei Gusztáv kitért arra is, hogy a novemberi találkozón az egyházak vezetői emlékeztették a kormány képviselőit, hogy egy 2014 februári megállapodás szerint még ebben az évben egyeztetniük kellett volna az egyház-finanszírozásról. Ezen a találkozón - hangsúlyozta a zsinat lelkészi elnöke - az egyházak kifejezték az új egyházi törvénnyel kapcsolatos aggályukat is.

Bölcskei Gusztáv megjegyezte: tudják, hogy az egyházi törvényt több ponton módosítani kell, de szerintük nem szükséges teljesen új törvényt alkotni, mert az nem szolgálja a jogbiztonságot. Az MRE lelkészi elnöke az egyházak és a kormány együttműködéséről elmondta: 2010 óta nem sikerült érdemben tárgyalniuk.

Bölcskei Gusztáv úgy fogalmazott: érdemi válaszra nem méltatott leveleik üzenete egyértelmű, még akkor is, ha "az ügyes kormányzati látszatkeltés a mi türelmükkel párosulva" sokaknak sugallja azt, hogy a kormány természetes szövetségesei az egyházak.

Hozzátette, hogy a református egyház helyzete különösen sajátos, hiszen a legmagasabb döntéshozói pozíciókban "magukat tudatos református keresztyéneknek vallók ülnek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.