Pályázat

Csepreghy: enyhülnek a közbeszerzési alkalmassági feltételek

A korábbiakkal ellentétben a referencia körében érvényesíteni kell a műszaki egyenértékűség elvét.

2014.12.02 14:40MTI

A keddtől életbe lépő változtatásokkal már az új közbeszerzési törvény hatályba lépése előtt egyszerűsödnek a közbeszerzések belépési kritériumai, és így egyre több kis- és középvállalkozás (kkv) tud majd sikeresen pályázni - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek kedden.

A helyettes államtitkár ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy kedden hívja fel a Miniszterelnökség az ajánlatkérőket a változtatások átvezetésére a közbeszerzési eljárást megindító felhívásokban.

Kiemelte, hogy az európai uniós, vagy költségvetési forrásból megvalósuló beruházásokban az ajánlattevők körének bővülése miatt a kormány várakozásai szerint egyre olcsóbb lesz a kivitelezés is.

Elmondta, a korábbiakkal ellentétben a referencia körében érvényesíteni kell a műszaki egyenértékűség elvét. Példaként említette, hogy egy 100 milliós kórházberuházáson mostantól nem csak az indulhat, aki épített már ekkora értékű kórházat, mivel ez nem lehet belépési kritérium - szögezte le. Hanem az is, aki korábban épített hasonló méretű és értékű más épületet, például iskolát.

Kitért arra is, hogy a vállalkozások részére előírt referencia legfeljebb a közbeszerzés értékének a 75 százaléka lehet, az árbevétel-előírás pedig nem haladhatja meg a beszerzés becsült értékét. Ennél magasabb referenciakritérium nem kérhető, az igazolások helyett pedig elég nyilatkozatokat csatolni az ajánlatokhoz - mondta. Az igazolásokat csak a későbbi nyertesnek kell beszereznie és benyújtania.

Csepreghy Nándor szerint az egyszerűsítésekkel a kkv-k számára az eddigieknél sokkal könnyebb lesz részt venni akár fővállalkozóként vagy alvállalkozóként a közbeszerzésekért folytatott versenyben. Ez a kormánynak azt a célkitűzését is támogatja, amellyel a helyi-térségi vállalkozások boldogulását kívánja elősegíteni az ország különböző régióiban.

Emlékeztetett arra, hogy januártól a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszűnésével a Miniszterelnökségbe olvadt a közbeszerzés felügyelet is, amely kiadja a szükséges szabályossági tanúsítványokat egy-egy közbeszerzés kiírása előtt, és az eljárást követően, ami a szerződés megkötését teszi lehetővé. A közbeszerzési szervezeti egység december másodikától kizárólag a könnyített kritériumoknak megfelelő ajánlatkéréseket fogja jóváhagyni - összegezte Csepreghy Nándor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.