Siker, hogy elindult a kifizetés

Mol: 15 millió dollárt fizettek a kurdok a Shaikan blokk olajexportjáért

A Mol Nyrt. partnere, a Gulf Keystone Petroleum Limited (GKP) bejelentése szerint a kurdisztáni régió kormánya kifizetett bruttó 15 millió dollárt a GKP-nak az olajexport részbeni ellenértékeként.

2014.12.02 11:04MTI

A Mol a tőzsdei honlapon közzétett közleménye idézte Alexander Dodds-ot, a Mol kutatás-termelés ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: biztosak benne, hogy korábbi nyilatkozatával összhangban, a kurdisztáni régió kormánya rendszeres időközönként fizet majd az exportált kőolajért.

Hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy az Akri Bijeel és a Shaikan blokk kitermelését minél gyorsabban felfuttassák, hozzájárulva ezzel a kurdisztáni kormány ambiciózus exportcéljainak eléréséhez.

Az MTI érdeklődésére a Mol közölte: az összeg önmagában is fontos, de mérföldkő, hogy elindult végre a kifizetés. A Molra eső részt a projektben meglévő részesedése és a megosztási szerződés feltételei határozzák meg.

A magyar olajipari társaság korábbi közleménye szerint a Shaikan területe 283 négyzetkilométer, itt a Mol 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, operátora a Gulf Keystone Petroleum. A blokk kitermelése jelenleg 25 000 hordó naponta, ami várhatóan az év végére, további három kút termelésbe állításának eredményeként, eléri a 40 000 hordót. A kurd régió másik blokkja, az Akri-Bijeel, amelynek a Mol 80 százalékos részesedéssel operátora - a magyar cég irányítja a kutatásokat -, míg a Gulf Keystone Petroleumnak 20 százalékos a részesedése. A tervek szerint a magyar olajtársaság 2015-ben 500 millió dollárt költ az Akri-Bijeel, illetve a Shaikan blokk mezőlehatárolási és termelési programjára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.