Gazdaság

Jövőre a piac bővülésére számít a lízingszövetség

A növekedési és az eximbankos hitelprogramokkal támogatott kis- és középvállalati (kkv) szektor fejlődése miatt jövőre a lízingpiacon bővülést vár a Magyar Lízingszövetség.

2014.11.14 18:11MTI
freedigitalphotos.net/artemisphoto

A szövetség által Gárdonyban megrendezett Lízing Szakmai Napokon a tagvállalatok Hanczár Zsolt leköszönő elnök helyére újat választottak, aki Jenei Viktor, az FHB Ingatlanlízing vezérigazgatója lett.

A szervezet által az MTI-hez eljuttatott pénteki közlemény szerint Lévai Gábor, a szövetség főtitkára a szakmai napokon elmondta: négy pillérre - a gazdasági élénkülésre, a jegybanki és az eximbankos hitelprogramra, a járműpiaci bővülésre, valamint a kkv-szektor fejlődésére - támaszkodó növekedésre számít a következő időszakban a lízingszövetség.

A jövőbeni növekedésnek megvannak az alapjai: az idei év első kilenc hónapjában a szövetség tagvállalatai 309 milliárd forint értékben finanszíroztak beruházásokat, ami éves összevetésben 16 százalékos bővülés, a szerződések száma pedig 5 százalékkal, 52 ezerre emelkedett. A várható fejlődés eredményeként a jelenleg 1300 milliárd forintos lízingpiaci portfólió tartósan bővülhet.

Lévai Gábor kiemelte: a jegybanki hitelprogram fontos szerepet játszik a lízingpiac bővülésében, az idei első háromnegyed évben 61 milliárd forint értékű lízingszerződéshez járult hozzá.

Pulai György, a Magyar Nemzeti Bank hitelösztönzőkért felelős főosztályvezetője kifejtette: a jegybank a piaci hitelezés alacsony dinamikája, az üzleti szféra igényei, valamint az uniós pályázatok jelentős részének jövő évi meghirdetése miatt meghosszabbította a növekedési hitelprogramot. Kiemelte: a program keretében létrejött lízingszerződések közel kétharmadát mikrovállalkozások vették igénybe.

Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója a kedvező refinanszírozási forrást jelentő eximbankos konstrukció előnyeiről elmondta: a megállapodások keretében 2-5 éves refinanszírozást biztosít az Eximbank a minimálisan 15 ezer euró összegű eszközbeszerzésekhez. Ennek feltétele, hogy a refinanszírozási kölcsön futamideje alatt a refinanszírozott összeggel legalább megegyező nagyságú exportot kell realizálnia a lízingfinanszírozást igénybe vevő cégnek.

Az új elnök kiemelte: részben az állami hitelprogramoknak köszönhetően a lízingpiac felívelő pályára került, és a következő években várhatóan tartóssá válik a növekedés. Ugyanakkor jelentős feladatokat rónak lízingcégekre a lakossági szektort érintő új szabályok és az elszámolási törvény - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.