Matolcsy Györggyel folytatott megbeszélést

Nobel-díjas közgazdász a Magyar Nemzeti Bankban

Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, a magyar jegybankelnök meghívását elfogadva, látogatást tett kedden a Magyar Nemzeti Bankban, ahol megbeszélést folytatott Matolcsy György jegybankelnökkel.

2014.11.11 19:15MTI
freedigitalphotos.net/adamr

A szakmai találkozón áttekintették a nemzetközi gazdasági és pénzügyi folyamatokat, valamint a monetáris politika aktuális kérdéseit. A megbeszélés után a Columbia Egyetem professzora előadást tartott a jegybank munkatársainak - tájékoztatott az MNB az MTI-hez eljuttatott közleményében.

"A gazdasági válság hatása a monetáris politikára" című előadásában Joseph E. Stiglitz a többi között a gazdasági válságból levonható tanulságokról, a központi bankok szerepéről, függetlenségéről, régi és új mandátumairól, valamint a jegybankok által alkalmazható különböző eszközökről és a szabályozási tevékenység fontosságáról fejtette ki véleményét.

Hangsúlyozta, hogy a jegybankok, új kihívásokkal szembesülve, mandátumuk és eszközeik bővítésével válaszoltak a válságra.

A közgazdászprofesszor szerint az eredeti jegybanki mandátum -az árstabilitás - megerősítése mellett megújult intézményi keretek között kell biztosítani a pénzügyi stabilitás megőrzését.

Az előadásban elhangzott az is, hogy erősebb szabályozói tevékenységre is szükség van, mivel a határon átnyúló pénzügyi tevékenységek fokozzák a kockázatokat - közölte a jegybank.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.