93 százalékos teljesülés

1364 milliárd forint uniós kifizetés eddig 2014-ben

"Magyarország 2014. október 31-ig 1364 milliárd forint európai uniós forrást fizetett ki, ami az időarányos terv 93 százalékos teljesülését jelenti."

2014.11.04 15:33MTI

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a tapasztalatok szerint az éves kifizetések több mint fele az év utolsó két hónapjában realizálódik, így jó esély van arra, hogy Magyarország ismét rekordot döntsön a kifizetésekben. Elmondta: a visegrádi négyekkel, valamint Romániával és Bulgáriával összevetve Magyarország az éllovasok közé tartozik a régióban; Lengyelország után a második a kifizetési rangsorban.

Tavaly összesen 1708 milliárd forint uniós forrást fizettek ki - emlékeztetett a helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor elmondta azt is, hogy a 2014-2020-as költségvetési időszak forrásainak felhasználásához kapcsolódó operatív programokat (op-k) várhatóan november közepén, második felében nyújtja be Magyarország az Európai Bizottságnak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra utasította a tárcák vezetőit, gyorsítsák fel az operatív programok egyeztetését, a szerdai kormányülésen pedig már tárgyalják is a tárcák véglegesítés előtt álló op-tervezeteit. November 7-én indul az összes op társadalmi egyeztetése, immár a negyedik körben, ezután nyújtja be Magyarország a véglegesített programokat, így első lehet az uniós tagállamok között - fűzte hozzá.

MTI/Máthé Zoltán

A 2014-2020-as pályázatokkal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy október 10-én megjelent az első 9 pályázat, amelyekre november 10-től, illetve 12-től lehet pályázni.

Kérdésre válaszolva Csepreghy Nándor elmondta: folyamatosan zajlik a nagyprojektek egyeztetése az Európai Bizottsággal, a kormány november második felében tervezi benyújtani a még szükséges nagyprojekteket a forrásvesztés elkerülése érdekében.

A kabinet tartja magát eredeti célkitűzéseihez, vagyis az összes vállalt nagyprojektet benyújtja - tette hozzá. Arra reagálva, hogy kedden a sajtóban megjelent, nem építik tovább az M0-ást, a helyettes államtitkár kifejtette: a szerdai kormányülésen tárgyalják a Közlekedési Operatív Program kérdéseit is, ebben szerepelni fog egy lista azokról a közúti vagy egyéb közlekedésfejlesztési projektekről, amelyeket a kormány 20124 és 2020 között európai uniós források terhére tervez megvalósítani, de a lista nem tartalmazza azokat a fejlesztéseket, amelyeket a hazai költségvetés terhére terveznek kivitelezni.

Egy másik kérdésre reagálva szólt arról is, hogy már az április 15. után benyújtott számlákra is érkeztek kifizetések, ami a helyettes államtitkár szerint lényegében azt igazolja, hogy az Európai Bizottság elfogadta az uniós források koordinálását, elosztását végző magyarországi intézményrendszer átalakítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.