Brüsszel jóváhagyta

Újabb atomerőmű épülhet Nyugat-Angliában

Zöld utat adott szerdán az Európai Bizottság annak, hogy újabb atomerőmű épülhessen a nyugat-angliai Hinkley Pointban.

2014.10.08 17:35MTI
freedigitalphotos.net/twobee

A brüsszeli testület korábban azt vizsgálta, hogy összeegyeztethető-e az uniós szabályokkal a projekthez a brit állam által nyújtott támogatás, s miután London felülvizsgálta, és átalakította az állami támogatásokat, a bizottság most úgy döntött, azok így már nem ellentétesek az uniós versenyjoggal.

Az uniós testület úgy ítélte meg, hogy London jelentősen módosította a beruházás finanszírozásának feltételeit, így azok már arányban állnak az állami támogatás által elérni kívánt célokkal, és nem torzítják túlzottan a versenyt az egységes piacon.

A brit kormány a beruházás megvalósulása érdekében árgaranciát ad az üzemeltetőnek; 35 éven át garantált áron vásárolja majd meg az ott termelt áramot a francia EDF-től annak érdekében, hogy a francia cég a jelenleg több mint 30 milliárd eurósra becsült befektetés fejében stabil bevétellel számolhasson. Emellett London kezességet is vállal a befektetéshez kellő hitelekre.

A bizottság közleménye szerint a brit hatóságoknak sikerült eloszlatniuk a brüsszei kételyeket, sikerült bizonyítaniuk, hogy a beruházás állami támogatás nélkül nem valósulna meg.

A kommüniké arra is kitér, hogy a beruházó a módosított finanszírozás keretében nagyobb díjat kell majd fizessen az állami garanciáért, ami 1 milliárd fontos megtakarítást jelent a brit adófizetőknek, valamint a cég köteles lesz megosztani a nyereségét az állammal, ha a profit a most tervezettnél magasabb szintre emelkedik.

Ez ráadásul nem csak az árgarancia idejére, 35 évre szól, hanem az atomerőmű teljes tervezett élettartamára, 60 évre. Brüsszel szerint így a fogyasztók is jól járhatnak, ha a projekt nyereséges, mert akkor csökkenteni lehet a villamosenergia végfelhasználói árát is.

A létesítmény megépítése a jelenlegi tervek szerint 24,5 milliárd fontot (körülbelül 9,5 billió forint) emészt majd fel, két, a francia Areva által szállított, egyenként 1600 megawatt teljesítményű reaktort foglal majd magában, a brit állam által garantált ár pedig megawattóránként 92,5 fél font (körülbelül 36 100 forint).

Az erőmű várhatóan 2023-ban kezd majd működni, és ez lesz az ország legnagyobb teljesítményű áramgyára; az ország áramtermelésének 7 százalékát adja majd.

A bizottság közleményéből az is kiderül, hogy az Egyesült Királyságnak 2021 és 2030 között összesen 60 gigawatt teljesítményű erőművet kell majd üzembe helyeznie, hogy a bezárandó szén- és atomerőműveket kiválthassa.

A Hinkley Point-i új erőmű reaktorai emellett olyan technológiát alkalmaznak majd, amilyen jelenleg még sehol a világon nem üzemel. Uniós források szerint a 28 tagú biztosi kollégium feszült légkörben, 16-5 arányban szavazta meg a beruházás jóváhagyását, miután a brüsszeli testület új nukleáris erőmű építéséhez még nem hagyott jóvá állami támogatást. A döntésnél nem minden biztos volt jelen.

A vitatott beruházás ellenzői szerint az állami támogatás igenis piactorzító, s várhatóan lesz is, ezért a luxembourgi Európai Bírósághoz fordulnak majd a döntés megsemmisítése érdekében. Az osztrák kormány a hétvégén már közölte, hogy ez szándékában áll. A döntés után többen nemtetszésüknek adtak hangot.

Az EP zöldpárti frakciójának társelnöke Rebbeca Harms egy közösségi oldalon egyenesen azt a kérdést tette fel, hogy hogyan tud a "béna kacsa (José Manuel) Barroso" nyomást gyakorolni, hogy 16 biztos a "szent" piaci törvények ellenében jóváhagyja a beruházást.

De támadta a döntést a bizottság korábbi alelnöke, a luxembourgi, néppárti Viviane Reding is, aki szintén az egyik népszerű mikroblog oldalon fejtette ki álláspontját, miszerint szégyen, hogy a megújuló energiaforrásokkal szemben az atomenergia kap előnyt. Micsoda rosszul időzített döntés! - tette hozzá Reding, utalva arra, hogy a brüsszeli testület megbízatása 3 hét múlva lejár.

"Mi csak betartatjuk az uniós szabályokat. Ahogyan Ön is olyan sokszor tette" - válaszolta Redingnek Joaquín Almunia versenyjogi biztos. A Greenpeace közölte: ez az első alkalom, hogy Brüsszel rábólint arra, hogy az adófizetők pénzéből új atomerőmű épüljön, amely az egyik legdrágább lesz a világon.

"Semmilyen jogi, erkölcsi vagy környezeti indok nincs arra, hogy a befizetett adó egy olyan nukleáris energiavállalat profitjává változzon, amely nem hagy maga után más örökséget, mint egy rakás radioaktív szemetet. Ez a terv az EDF-et leszámítva mindenkinek rossz" - vélekedett a környezetvédő szervezet jogi tanácsadója, Andrea Carta, aki szerint az állami támogatás piactorzító hatása miatt a bizottság döntése jogilag támadható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.