UniCredit

45 év felett a fő megtakarítási cél a nyugdíjas évekre történő felkészülés

A lakossági megtakarítások zöme általában konkrét célokhoz kötött: 35 éves korig az utazás és a lakásvásárlás a legfontosabb, a 35 és 44 év közötti korosztály főleg a családra, a gyermekek iskoláztatására gyűjt, a 45 év felettieknél a nyugdíjas évekre való célzott takarékoskodásé a főszerep, az 55 év felettieknek pedig a háromnegyede spórol nyugdíjas éveire.

2014.10.06 17:05MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

Ezt állapította meg az UniCredit Bank kutatása, amelynek eredményeit hétfőn juttatta el az MTI-hez.

Emlékeztetnek, hogy a jegybank adatai szerint az idén az első félévben az adósságok levonása után már 11 százalékkal több pénze maradt a lakosságnak, mint egy évvel korábban, és ez a kedvező folyamat a lakossági hitelek rendezését, illetve a kormányzati energiaár-csökkentéseket követően tovább gyorsulhat.

Noha ezek az intézkedések növelik a háztartások jövedelmét, várakozások szerint a fogyasztási/megtakarítási döntéseknél az óvatossági megfontolások továbbra is erősek, így a megtakarítási ráta is magas maradhat - áll a bank közleményében.

Az UniCredit több mint 1300 ügyfél megkérdezésével készült országos, nem reprezentatív felmérése alapján a lakossági ügyfélkör a befektetéseiben elsősorban a biztonságra törekszik, még nagyobb hozam reményében sem szívesen vállal kockázatot: a lakossági ügyfelek 84 százaléka, a prémium ügyfélkör 73 százaléka számára ez a legfontosabb kritérium megtakarításuk elhelyezése során.

A leggyakoribb megtakarítási forma továbbra is a bankbetét (90 százalékban szerepel a megtakarítási eszközök között), a második helyen a befektetési alapok, részvények, értékpapírok állnak (76 százalék), harmadik helyen az ingatlan és a készpénz (62 százalék).

A kamatcsökkentési periódussal, illetve kifejezetten a lakosságnak kínált termékkel az állampapírok is teret nyertek: immár minden második prémium ügyfél fektet kincstárjegyekbe, illetve államkötvénybe, e papírok állománya a teljes lakossági portfólióban több mint 45 százalékkal nőtt egy év alatt az UniCredit Bank adatai alapján.

A megtakarításoknál a lakossági ügyfelek a rendszerességre törekszenek: 57 százalékuk hónap elején vagy végén tesz félre kisebb-nagyobb összegeket. A prémium ügyfeleknek csak 43 százaléka rendszeres havi megtakarító, több mint harmaduk egy-egy nagyobb összeg beérkezésekor köt le vagy fektet be pénzt.

A lakossági ügyfelek 62 százaléka havonta húszezer forintnál kevesebbet, ezen belül 17 százalékuk ötezer forintnál is kevesebbet tesz félre - derült ki a kutatásból.

Az UniCredit kutatása szerint a lakossági ügyfelek 60 százaléka nem vár változást anyagi helyzetében, vagy nem tudja pontosan azt megítélni a következő egy évre vonatkozóan, ugyanakkor a pozitív trendet támasztja alá, hogy több mint 30 százalékuk javulást vár pénzügyi helyzetét illetően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.