Állítólag 4 százalékra csökkent

Lakáspiac: alig lehet már alkudni Budapest Belvárosában?

Ha ezekben a hónapokban egy eladó reális áron, jó lokációban kínál megfelelő minőségű ingatlant, könnyen úgy járhat, hogy megrohamozzák a vevők.

2014.09.17 09:59ma.hu

A piac éledezésének egyik legjobb mutatója az alku mértékének csökkenése. Ha több a vevő, kisebb az eladó kompromisszumkészsége. A Belváros jól mutatja ezt a folyamatot, ahol nem ritka már a felfelé licitálás sem - írja a Duna House. Bár a budapesti ingatlanpiac legforgalmasabb kerületei a XI., XIII. és XIV. kerületek, ezek piaci részesedése a fővárosban gazdát cserélt teljes állományból nem változott sokat a válság előttihez képest. A mostani fellendülés nem egységes, vannak jobban húzó lokációk, ahol a teljes piac számára eljövendő folyamatok már most jól mérhetőek. Ezek között a belváros emelkedik ki leginkább. Az V. kerület piaci részesedése 40%-kal javult 2007-hez képest, a VI. 30%-kal, a VII. pedig 20%-kal. Ez nem azt jelenti, hogy ennyivel több ingatlant vettek volna, hiszen a piac csökkent, de a teljes budapesti forgalomból kivett része ennyit tudott erősödni.

A Duna House által közvetített belvárosi ingatlanok adatait elemezve, az alku csökkenésén látni legjobban a kereslet növekedését. A 2013. szeptember-októberi összesített adatok alapján az átlagos vevői alku még 7% körüli érték volt. Az idei első negyedévben ez lecsökkent 6,6%-ra, a másodikban 5%-ra, a harmadikban pedig eddig 4,9 az átlag. Ha csupán a szeptemberi, legfrissebb adatokat nézzük, az alku átlaga már csupán 4%.

Ez nem csak azt jelenti, hogy kisebb alkukra van lehetőség, hanem azt is, hogy újra nem ritka a vevők felfelé licitálása sem. Ha ezekben a hónapokban egy eladó reális áron, jó lokációban kínál megfelelő minőségű ingatlant, könnyen úgy járhat, hogy megrohamozzák a vevők és egymásra licitálnak. A megfelelő minőség persze relatív, van olyan vásárló, aki kifejezetten a felújítandót keresi. Nemrég például egy 34 m2-es Teréz körúti ingatlan kelt el 8,5 milliós kínálati ár helyett 9,5 millióért. Ez a ritkább, inkább a jó minőséget keresik. A Hajós utcában egy 52 m2-es lakást 24 millióért szeretett volna eladni a vevő, végül 27,5-et kapott érte. Az ilyen extrém eset nem gyakori, a fölé kínálás általában 1-3% körüli, hiszen néha néhány-százezer forint is elegendő, hogy kiüsse valaki a vetélytársakat a pozíciójából.

A Duna House elemzése szerint a jelenség megfigyelhető országszerte, de egyelőre mindenképp csak a forgalmasabb lokációkban. Az árak ennek hatására hosszabb távon mindenképp emelkedhetnek majd, mint ahogy az ingatlanközvetítő árindexéből ez ki is derült. Az idei II. negyedévben hosszú idő után felfelé mozdultak az árak és nem volna meglepő, ha az október elején megjelenő III. negyedéves adat további emelkedést mutatna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.