Súlyos bírságok várhatók

Minden második vizsgált epres joghurtnál talált hiányosságot a Nébih

Gyakori hibának számított, hogy a jelölésen feltüntetett adatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, így nem valósághűen tájékoztatták a fogyasztókat.

2014.09.10 12:50MTI
freedigitalphotos.net/Apolonia

A vizsgált 38 epres joghurt felénél talált jelölési hibákat vagy hiányosságokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint nyáron végezték az epres joghurtok élelmiszerlánc-biztonsági célellenőrzését.

A vizsgálat során 19 terméknél, minden második esetben találtak hiányosságokat, enyhébb és súlyosabb jelölési hibákat. Gyakori hibának számított, hogy a jelölésen feltüntetett adatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, így nem valósághűen tájékoztatták a fogyasztókat.

Nem pontosan sorolták fel például az összetevőket, egyes adalékanyagok és egyéb összetevők hiányoztak a jelölésről, a tápértékadatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, vagy nem az előírás szerint tüntették fel azt - hívta fel a figyelmet a Nébih.

A közlemény szerint előfordult, hogy az előírt, legalább 4 százalékos gyümölcstartalom alatti epret tartalmazó egyes termékeket és az utóhőkezelt termékeket megtévesztő módon nevezték „epres joghurt”-nak. Egy esetben találtak a boltok polcain magyar nyelvű jelölés nélküli termékeket is.

A csak kisebb jelölési hibás termékek előállítóját vagy forgalmazóját a hatóság figyelmezteti. A súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, és kötelezik a felelőst a hibák kijavítására.

Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen mintegy 700 ezer forint - közölte a Nébih. A tájékoztatás szerint a laboratóriumi ellenőrzés során a Nébih mind a 38 termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálták a joghurtok tartósítószer, édesítőszer és mesterséges színezék tartalmát is.

A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek, és a termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével minden vizsgált joghurt grammonként az előírt mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.