Az új pénzügyminiszter szerint nincs

Mennyire van veszélyben az osztrák költségvetés?

Pénzügyminiszterük szerint a váratlanul gyenge gazdasági növekedés az egész unióra vonatkozik.

2014.09.04 20:34MTI

Nincs veszélyben az idei osztrák költségvetés, és a jövő évre előirányzott számok is valószínűleg tarthatók lesznek az új osztrák pénzügyminiszter, Hans Jörg Schelling szerint.

A miniszter elmondta: a gyenge gazdasági fellendülés ellenére is tartható mind az idei, mind a jövő évi költségvetés. A miniszter sajtótájékoztatóján elmondta: a váratlanul gyenge gazdasági növekedés az egész unióra vonatkozik, ezért azt is meg kell várni, hogy Európában milyen ellenintézkedéseket tesznek, az Európai Bizottság miként módosítja a takarékossági lépéseit.

Hans Jörg Schelling, az adóreformok pontos időpontjáról továbbra is visszafogottan nyilatkozott. Ugyanis ha tovább gyengül a gazdasági fellendülés, akkor "fékezni kell" - mondta. A pénzügyminiszter szerint a koalíciós pártok adóreformról szóló egyeztetései várhatóan jövő márciusig biztosan kitartanak. Az eddigi megbeszélésekkel kapcsolatban újságírók előtt leszögezte: adóreformról és nem adócsökkentésről tárgyalnak.

A reform mértéke egyelőre bizonytalan: Reinhold Mitterlehner alkancellár, az Osztrák Néppárt politikusa hét- és tízmillió euró közötti összegről beszélt, míg a nagyobb koalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt legalább négy millió eurós összeget említett. Ismeretes, hogy az adóreform mértéke mellett a koalíciós partnerek a bevezetés időpontjáról és üteméről vitatkoznak. A szociáldemokraták már 2015-től elindítanák a reformot, a néppárt viszont óvatosságot ajánl az európai stagnálás hatásai miatt.

Schelling kitért arra is, hogy megkezdik a tartományi költségvetés felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokat. A pénzügyminiszter jó eszköznek tartja a kiadáscsökkentést, amelyet az egészségügyi reformban is használtak. Ezt folyamatos egyeztetéssel szeretné a tartományokban is bevezetni.

Hans Jörg Schelling elődje, Michael Spindelegger múlt hét kedden mondott le alkancellári és az Osztrák Néppártban betöltött pártelnöki posztjáról, valamint a pénzügyminiszteri tárca vezetéséről, mert pártján belül sem kapott elég támogatást adóreformja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.