Nem hoz könnyebbséget a cégeknek

Nem sokat ér az orosz embargó enyhítése

Moszkva felmentést adott a burgonya és hagymavetőmagok, a hibrid csemegekukorica és zöldborsó, a laktózmentes tejtermékek, bizonyos vitaminok és íz adalékanyagok, továbbá protein koncentrátumok importjára. Nesze semmi...

2014.08.27 15:05MTI

Érdemben nem jelent könnyebbséget a cégeknek az, hogy augusztus 20-ától több terméket levett Oroszország az embargós listáról, mivel szerény ezen termékek részesedése a teljes exportból - mondta az MTI érdeklődésére Tóth Imre, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-orosz üzleti tagozatának tiszteletbeli elnöke.

Moszkva felmentést adott a burgonya és hagymavetőmagok, a hibrid csemegekukorica és zöldborsó, a laktózmentes tejtermékek, bizonyos vitaminok és íz adalékanyagok, továbbá protein koncentrátumok importjára. Ennek ellenére az augusztus 7-én bevezetett embargó komoly veszteségeket okoz a cégeknek - tette hozzá Tóth Imre. Utalt Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter múlt heti közlésére, miszerint a magyar mezőgazdasági export nagyjából napi 70 millió forint veszteséget jelent az orosz intézkedés. A szakértők jelentősen alulbecsülték a veszteségeket.

Kifejtette, a kamara és a vállalkozások minden olyan szankciót elleneznek, amely gátolja a cégek külpiaci tevékenységét. Keresik azokat az utakat, amelyek lehetővé teszik az áruk rendeltetésszerű eljutását a célországba. Emlékeztetett: az MKIK magyar-orosz üzleti tagozata javaslatot tett arra, hogy hívják össze a magyar-orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottságot, a tárgyalások miniszteri szinten erről már megindultak Oroszországgal. Reményét fejezte ki, hogy erre októberben sor kerül, hangsúlyozva: nem csak az ipar, építőipar, mezőgazdaság, vagy az élelmiszeripar helyzetét kell áttekinteni, hanem a turizmusét is. Egyelőre nincs fennakadás Magyarországon az egészségturizmusban, de Ausztriában már 20 százalékos visszaesést okozott az orosz-ukrán válság az idegenforgalomban.

Szólt arról is, hogy mindössze néhány száz magyar-orosz vegyesvállalat működik Magyarországon, s bár ez a cégforma nem biztosít kivételt az embargó alól, attól függetlenül lehetőséget ad a magyar cégeknek az orosz piaci fejlődésre. Véleménye szerint Magyarországnak az agrártechnológiákkal kellene intenzívebben megjelennie az orosz piacon, ami nincs az embargós listán, így például komplex hűtőházakkal, vagy melegházak létesítésével. Ebben a magyar cégek komoly tapasztalatokkal rendelkeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.