Ahogy a KSH látja

A közfoglalkoztatottak keresete is beleszámít az átlagkeresetbe

A közfoglalkoztatottak a jogszabályoknak megfelelően alkalmazásban álló munkavállalónak számítanak, így a keresetük része a nemzetgazdasági átlagnak.

2014.08.25 15:15MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

A közfoglalkoztatottak keresetét is beleszámolja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a nemzetgazdasági kereseti átlagba. A hivatal az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő pénteki kommünikéjére reagált.

A politikus szerint a KSH által aznap közölt átlagkereseti adatok nem a valóságot tükrözik, mivel a közfoglalkoztatottak bérét nem számítják bele.

A közleményben az áll: 1998 óta gyakorlatilag változatlan módszertannal számolják és közlik a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a nonprofit szervezeteknél alkalmazásban állók átlagkereseti adatait.

A közfoglalkoztatottak a jogszabályoknak megfelelően alkalmazásban álló munkavállalónak számítanak, így a keresetük része a nemzetgazdasági átlagnak.

A KSH ezt az adatot közli havonta nemzetgazdasági kereseti átlagként gyorstájékoztatója főcímében és kiemelt bevezetőjében - rögzítették.

Megjegyezték: prioritásként kezelik az adatok időbeli összehasonlíthatóságát és a magyarországi felhasználói igények kielégítését, emiatt publikálnak a nemzetgazdasági és a szektoronkénti kereseti átlagok mellett közfoglalkoztatottak nélkül számított adatokat, valamint a keresethez kapcsolható egyéb információkat is.

A KSH pénteki közlése szerint idén január és június között mind a nettó, mind a bruttó átlagkereset 3 százalékkal haladta meg a tavalyit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.