És örülni kell neki...

Júliusban újra nőttek a fogyasztói árak Csehországban

"Az infláció júliusi felgyorsulása jelentős lépés a normális gazdasági fejlődés irányába. Remélhető, hogy a júniusi nulla százalékos infláció a mélypontot jelentette".

2014.08.11 11:48MTI

Júliusban újra nőttek a fogyasztói árak Csehországban, júniusban az éves és a havi infláció egyaránt nulla százalék volt.

A cseh statisztikai hivatal (CSÚ) hétfői közlése szerint júliusban éves szinten 0,5 százalékos, havi szinten pedig 0,2 százalékos volt az infláció. A számok valamivel magasabbak, mint amit a piaci elemzők vártak. Az előrejelzések 0,3 százalékos éves, és 0,1 százalékos havi inflációt jósoltak.

"Az infláció júliusi felgyorsulása jelentős lépés a normális gazdasági fejlődés irányába. Remélhető, hogy a júniusi nulla százalékos infláció a mélypontot jelentette" - vélekedett Patrik Rozumbersky, az UniCredit Bank elemzője. Szerinte a következő hónapokban az infláció mérsékelt emelkedésére lehet számítani, de egy százalék alatt.

Petr Dufek, a CSOB bank elemzője szerint a csehországi infláció alakulását a következő időszakban az oroszországi élelmiszer-behozatal hatásai is befolyásolhatják. Elképzelhető, hogy az európai élelmiszerfelesleg egy része a cseh piacra kerül, ami nyomást gyakorolhat az árakra.

Júliusban az élelmiszerek és az alkoholmentes italok éves szinten 0,8 százalékkal drágultak. Az alkoholos italok drágulása 2,5 százalékos, a dohányáruké 4 százalékos volt.

Havi szinten júliusban 12,6 százalékkal drágultak a külföldi nyaralások és a földgáz, míg a ruházat és a lábbelik ára 0,1 százalékkal csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.