Éves szinten

12 százalékkal nőtt az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon

A pénztárszövetség összesítése szerint a jelentős vagyongyarapodás mellett kedvező fejlemény, hogy megállt az önkéntes pénztárak taglétszámának csökkenése.

2014.08.08 08:35MTI

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona 971 milliárd forint volt az idei első félév végén, ez éves összevetésben 12 százalékos növekedés, az első negyedév végi összvagyont pedig 5 százalékkal haladja meg - közölte a szövetség az MTI-vel.

A pénztárszövetség összesítése szerint a jelentős vagyongyarapodás mellett kedvező fejlemény, hogy megállt az önkéntes pénztárak taglétszámának csökkenése, közel 1,1 millió tagja van a szövetséghez tartozó pénztáraknak.

A vagyonnövekedés eredményeként az egy főre jutó vagyon bővülése kétszámjegyű volt éves szinten, 16 százalékkal 888 600 forintra nőtt 2014 június végére.

A vagyon emelkedése bőven meghaladja az infláció mértékét, az összvagyon reálértéken is jelentősen bővült - idézi a közlemény Lehoczky Lászlót, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökét.

Az előző negyedévekhez hasonlóan az egyéni befizetések összege az idei második negyedévben is meghaladta a munkáltatói hozzájárulásokat. Összességében 2014 második negyedévében mintegy 12 milliárd forintot fizettek be a tagok és 9,2 milliárd forint munkáltatói befizetés érkezett az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz - írták a közleményben.

A Stabilitás Pénztárszövetséggel együttműködő egészségpénztárak összesített vagyona az előző negyedévhez képest 1,4 százalékkal, több mint 42 milliárd forintra emelkedett június végére. Az egészségpénztárak összesen 9,5 milliárd forintot költöttek a második negyedévben a tagoknak biztosított szolgáltatásokra.

A Stabilitással együttműködő egészségkasszák taglétszáma június végére mintegy 5 ezer taggal bővült a március végi 722 ezer taggal szemben.

A Stabilitás Pénztárszövetség arra számít, hogy a jövőben a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan a munkáltatók és a munkavállalók pénzügyi lehetőségei is javulnak, így a jövőben az egészségpénztári tagok száma is emelkedhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.