Az idei legmagasabb ütemű növekedés

11,3 százalékkal nőtt az ipari termelés

Gyorsult az ipari termelés növekedése, az idén júniusban a termelés volumene 11,3 százalékkal volt magasabb Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan adatok szerint egyaránt.

2014.08.06 09:07MTI
freedigitalphotos.net/xedos4

Az idén eddig ez a legmagasabb ütemű növekedés: májusban 10,1 százalékkal, áprilisban 9,7 százalékkal, míg márciusban 10,7 százalékkal nőtt az ipari termelés a nyers adatok szerint. Az előző hónappal összevetve 1,8 százalékkal emelkedett az ipari termelés júniusban a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

A termelés az év első hat hónapjában 9,4 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Schindele Miklós, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a korábbi tendenciának megfelelően a járműgyártás növekedésének döntő része van a kedvező adatban, de minden feldolgozóipari területen növekedés figyelhető meg.

Emellett az első fél év kedvező időjárásának köszönhetően a zöldség- és gyümölcstermelés számottevően nőtt júniusban. Hozzátette, hogy utoljára 2010 novemberében volt ennél magasabb ütemű éves növekedés. Tavaly júniusban az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg munkanaphatástól megtisztítva 0,9 százalékkal emelkedett.

A termelés volumene 2013 első hat hónapjában 1,8 százalékkal elmaradt az előző évitől. A 2014 júniusára vonatkozó részletes adatokat augusztus 13-án közli a KSH a Statisztikai Tükör című kiadványában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.