ÁKK

Új Bónusz kötvények - változik a kamat

A kibocsátó úgy határozta meg az elsődleges piaci vásárlói kört, hogy belföldi és külföldi természetes személyek, valamint belföldi non-profit jogi személyek és szervezetek vásárolhassák meg.

2014.07.18 00:30MTI

Lezárta a 2018/O és a 2020/P megnevezésű Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) sorozatok értékesítését csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), helyettük két új sorozat értékesítése kezdődik meg a jövő héten: a négyéves új papírok kamatprémiuma 1,25, a hatéveseké 2 százalék - közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) csütörtökön az MTI-vel.

Az idén márciusban indított, 1 forintos alapcímlettel megvásárolható négy- és hatéves BMÁK államkötvénycsalád kibocsátásának elsődleges célja a lakosság kezében lévő állampapír-állomány futamidejének növelése - emlékeztet közleményében az ÁKK. Ennek megfelelően a kibocsátó úgy határozta meg az elsődleges piaci vásárlói kört, hogy belföldi és külföldi természetes személyek, valamint belföldi non-profit jogi személyek és szervezetek vásárolhassák meg, meghatározott intézményi befektetői kört elzárt ettől a lehetőségtől.

Az eddigi tapasztalatok szerint a forgalmazók által megvalósított árjegyzési rendszerben és másodpiaci forgalomban kialakult gyakorlat alapján csak részben tudott megvalósulni az adósságkezelő azon szándéka, hogy elsősorban a lakosság számára értékesíti a kötvényt. Ezért a kibocsátó úgy döntött, hogy július 17-vel leállítja az eddigi két sorozat értékesítését, és módosít az értékesítés feltételein. Az ÁKK szükség esetén a forgalmazók körét is felülvizsgálja - közölte az adósságkezelő.

A Bónusz kötvénycsaládot az ÁKK mindemellett azért dolgozta ki, hogy ne csupán a futamidők tekintetében nyújtson alternatívát a befektetőknek, hanem a kamatozás módjában is. A BMÁK kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik, míg a Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) kamatbázisát az infláció adja. A négy- és hatéves kötvény így jól kiegészíti a lakossági állampapír portfóliót.

A BMÁK kötvények kamatbázisai megegyeznek a kamat-meghatározás időpontját megelőző négy 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok súlyozott számtani átlagával. Az új sorozatnál ehhez a bázishoz a négyéves kötvény esetében 1,25 százalékos, a hatéves futamidejűnél 2 százalékos kamatprémium adódik.

A 2018/P és a 2020/Q megnevezésű Bónusz Magyar Államkötvényeket az adósságkezelő adagolt kibocsátás útján 100-100 milliárd forint értékben hozza forgalomba. A négyéves kötvény esetében az éves kamat mértéke 3,49, a hatévesnél pedig 4,24 százalék. A kötvények évente egyszer fizetnek kamatot.

Az adósságkezelő számára kiemelt cél a pénzügyi tudatosság erősítése a lakossági befektetők körében, ezért többek között igyekszik a több éves lejáratú állampapírok felé orientálni a megtakarítással rendelkezőket - írta közleményében az ÁKK.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.