50 milliárdos alaptőke

A BRICS-csoport országai létrehoztak egy új pénzügyi struktúrát

Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság a fejlesztési és a tartalékalapot a Világbank és Nemzetközi Valutaalap alternatívájának szánja.

2014.07.15 21:39MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Photokanok

A fejlődő világ öt vezető országát összefogó úgynevezett BRICS-csoport tagállamai létrehoztak kedden Brazíliában egy fejlesztési bankot és egy tartalékalapot - jelentette be Dilma Rousseff brazil elnök a megállapodások aláírása után. Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság a fejlesztési és a tartalékalapot a Világbank és Nemzetközi Valutaalap alternatívájának szánja, mert a BRICS-tagországok úgy látják, hogy ezen utóbbi intézményeket az Egyesült Államok és Európa uralja.

Az új pénzügyi struktúra keretében a fejlesztési bankot az AFP francia hírügynökség jelentése szerint 50 milliárd dollár alaptőkével hozzák létre, és egyelőre Új Fejlesztési Banknak nevezik, székhelye Sanghaj lesz, elnöke pedig egy indiai. Később más országok is csatlakozhatnak hozzá. A tartalékalapot 100 milliárd dollárral alapítják meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.