Probléma a nagyszámú cégirat elintézése

Botladozik az e-cégeljárás

Augusztus közepén előfordult, hogy a Pest Megyei Cégbíróság szabályszerűen benyújtott cégalapítási kérelmet utasított el állítólagos hiányosságokra hivatkozva - tudta meg a Napi.

2008.08.25 07:36Napi Gazdaság

A lap hétfői számában leírt esetről megkérdezték az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot, ahol elismerték, hogy augusztus 12-13-án hibás volt az elektronikus cégeljárási rendszer, emiatt nem működött az adó- és KSH-számok kiadása. Ugyanakkor tagadták, hogy emiatt ne jegyeztek volna be céget. A hiba oka az volt, hogy a rendszer fejlesztője, a Microsec Kft. által üzemeltetett központi szerverek meghibásodtak. Az elektronikus cégbejegyzést július 1-jétől vezették be. 

A kormány célja ezzel a vállalkozások bürokratikus terheinek csökkentése, a cégalapítás gyorsítása és megkönnyebbítése volt. A bevezetés első havi tapasztalatait összegezve a tárca azokat kedvezőnek minősítette. Ez alatt az idő alatt a bíróságok naponta átlagosan mintegy másfélezer elektronikus kérelmet érkeztettek és az egyszerűsített cégeljárásban csak Budapesten több mint ezer kft-t jegyeztek be. 

A bíróságok számára ma a legnagyobb problémát nem az e-cégeljárás, hanem a korábban papírformában benyújtott nagyszámú cégirat elintézése jelenti. Ezek feldolgozását követően megnyílik a lehetőség az új típusú elektronikus cégbíróság hatékony működtetésére - állt az IRM augusztus eleji közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.