Fuccs a kormányzati negyednek

A beruházás megáll, de tovább tervezgetnek...

A kormánykabinet döntése szerint a kormányzatinegyed-beruházást megállítja a kormány, de az új városközpont tervezése nem áll le - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő kedden Budapesten.

2008.01.09 06:54MTI

Az SZDSZ bölcs döntésnek tartja a beruházás megállítását, a Fidesz a felelősök megnevezését követeli, az MDF szerint a kormány nem tudja tartani ígéretét, a KDNP szerint a terv továbbfolytatása az adófizetők pénzének rablása.

A szóvivő közölte: a kabinet, miután áttekintette a helyzetet, megállapította, hogy a beruházás megtervezése óta felvetődött városrendezési tervek nagyban megdrágítják a kivitelezést, a közbeszerzési eljárás jelen állása szerint nem garantált a többszereplős, árcsökkentő verseny, valamint kétséges az eredetileg kitűzött határidők teljesülése. A kormánykabinet nem presztízs-, hanem városfejlesztési és gazdasági szempontokat mérlegelt a döntésnél, mert elfogadhatatlan lett volna, ha a kormányzati negyed nem a legtakarékosabb módon épül meg - mondta a kormányszóvivő.

Úgy fogalmazott, a kabinet ezekre tekintettel "megállítja, de nem leállítja" a projektet. A szóvivő kiemelte, hogy a kormányzati negyed ugyan lekerült a napirendről, de a kormány nem tett le arról a tervéről, hogy a kormányzati negyed építésére kijelölt területen új városközpont jöjjön létre, ezért azt javasolja Budapestnek és a VI. kerületnek, hogy folytassák a városrendezési programot a területen.

A döntéssel kapcsolatban elmondta azt is, hogy a kormányzati negyed projektiroda az év végéig tovább működik, a fővárossal és az érintett kerülettel elkészíti a végleges városrendezési tervet, majd elszámol, amit az Állami Számvevőszék ellenőriz. A kormányzatinegyed-beruházás eddigi költségeiről azt mondta, hogy az állam 8,5 milliárd forintért olyan ingatlanhoz jutott, amely már most ennek a többszörösét éri. Ezen túl 632 millió forintot költöttek a projektre, amelyből 533 millió forint volt a dologi, a többi a személyi kiadás.

Az SZDSZ bölcs döntésnek tartja a kormányzati negyedről hozott döntést - mondta a liberális párt ügyvivője a bejelentésre reagálva. Horn Gábor kifejtette: továbbra is jó ötletnek tartják a kormányzati negyed létrehozását, ugyanakkor az SZDSZ szerint elfogadható megoldást választott a kormánykabinet. Megfontolandó - mondta -, milyen célra lehet majd felhasználni a Nyugati pályaudvar mögötti területet.

A Fidesz a felelősök megnevezését követeli a kormánytól, és azt, hogy hozza nyilvánosságra, pontosan mire ment az eddig elköltött 632 millió forint. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője úgy reagált, hogy a kormányzati negyed lefújásszerű felfüggesztése ismét tipikus példája az átgondolatlan, "rendre zátonyra futó kormányzati ötletelésnek".

A KDNP közleményben fejezte ki sajnálatát amiatt, hogy "nem merült hullámsírba a kormány kalózhajója", így továbbra is az adófizetők pénzét rabolja. A főváros vezetése sajnálja, hogy a kabinet a kormányzati negyed beruházásának megállításáról döntött, hiszen a vegyes funkciójú beépítés jót tett volna a Nyugati pályaudvar környékének - mondta el Ikvai-Szabó Imre, Budapest SZDSZ-es főpolgármester-helyettese.

A liberális várospolitikus szerint ugyanakkor így lesz idő a projekt átgondolására. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője azt mondta, noha a kormányzati negyed létrehozását nem tartja "istentől elrugaszkodott gondolatnak", jelenleg nem ez a legfontosabb, ezért helyesli a kabinet döntését.

Láng Balázs, a kormányzati negyed projekt-team kommunikációs vezetője közölte: a kormányzati negyed projektirányítói tudomásul veszik a kormánykabinet döntését, és a megváltozott feladatokat végzik a továbbiakban.

Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a főváros, a terézvárosi önkormányzat, valamint az év végéig tovább működő kormányzati negyed projektiroda közös feladata, hogy megoldja az épületegyüttesre kijelölt terület revitalizálását. Vagyis beépítik a Ferdinánd híd déli oldala és a Podmaniczky utca közti területet, de hogy mivel, azt kell eldönteni és megtervezni 2008. végéig.

Van még egy fontos eldöntendő kérdés: mi lesz a sorsa a kormányzati negyed felépítésére és 25 éves üzemeltetésre kiírt közbeszerzésnek, amelyre egy ajánlat érkezett. Erről az ajánlati felhívást közzétevő Kincstári Vagyoni Igazgatóság jogutódjának, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek kell dönteni.

A kormány 2006. november 29-i ülésén hozott döntést a kormányzati negyed létrehozásáról. A tervek szerint a kormányzati negyed egy 180 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttes lett volna, amely a miniszterelnökséget leszámítva valamennyi központi államigazgatási szervezetnek (minisztériumnak) helyet adott volna - 2009 végére épült volna meg a Podmaniczky utca és a Váci út közötti 30 hektáros területen.

A beruházás maximális összege - 2007-es árakon - 142,5 milliárd forint lett volna, ami tartalmazta az építés, valamint a 25 éves üzemeltetés és karbantartás költségeit is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.