Előrejelzés

MNB: az idén 2,7, jövőre 2,6 százalékos hiány

Az idei, frissített előrejelzés 0,2 százalékponttal alacsonyabb a 2014. évi költségvetési törvényben kitűzött kormányzati ESA-hiánycélnál.

2014.06.26 10:18MTI
freedigitalphotos.net/FrameAngel

Ennek részben az az oka, hogy a költségvetési törvénytől eltérően az MNB feltételezi az Országvédelmi Alap teljes törlését, ami önmagában a GDP 0,3 százalékával kedvezőbb egyenleget eredményez - olvasható a jelentésben.

A márciusi inflációs jelentésben 2,9 százalékos hiányt várt a jegybank idénre, 2015-re pedig 3 százalékosat, amit ugyancsak lefelé, 2,6 százalékra korrigált friss jelentésében.

A hiánycél-előrejelzés alapvetően a bérekhez és fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételekre vonatkozó MNB-prognózis növelése miatt kedvezőbb 0,2 százalékponttal a friss inflációs jelentésben.

Ezt a jelentés szerint egyrészt a kedvező második negyedéves adó- és járulékbevételek, másrészt a várható nemzetgazdasági bértömeg dinamikusabb emelkedése támasztja alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.