Szürkegazdaság

Azt hitte, a magyar a legsimlisebb?

Szerbiában a legnagyobb a szürkegazdaság az európai országok között. Azt is mutatjuk, mennyire!

2014.06.24 18:25MTI
Freedigitalphotos bplanet

Az európai országok közül becslések szerint Szerbiában a legnagyobb a szürkegazdaság aránya, ugyanis a bruttó hazai termék (GDP) több mint 30 százalékát teszi ki - hangzott el kedden Belgrádban egy ebben a témában szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

Ez az érték még a régió más országaihoz viszonyítva is magas, mintegy 6 százalékkal haladja meg a térség többi országának átlagát.

Milojko Arsic, a Belgrádi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának professzora elmondta, hogy a szürkegazdaságról még a legrendezettebb gazdasággal rendelkező országokban is csak becslések vannak. A szakértők viszont arra jutottak, hogy Szerbiában az utóbbi másfél évben nőtt a szürkegazdaság aránya, aminek legfőbb oka az elhúzódó gazdasági válság és a magas munkanélküliségi arány.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői elmondták, hogy Szerbiában a szürkegazdaság gyakran adótartozásokkal és adócsalással keveredik, mert a vállalatok bejelenthetik ugyan az állammal szembeni kötelezettségeiket, végül mégsem törlesztik azokat.

Milica Bisic pénzügyi szakember megemlítette, hogy csak a dohánytermékek után fizetendő jövedéki adó elmaradása miatt tavaly 20 millió dinárral (53 millió forint) kevesebb pénz került a szerb államkasszába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.