Devizahitelek

Az adóssegítő csomag 400 milliárdját nagyrészt a bankoknak kell állni

Mintegy 400 milliárd forintba kerülnek majd a bankoknak azok az intézkedések, amelyeket a devizahitelesek megsegítésére hozhatnak, és az összeg nagy részét a bankoknak kell állniuk.

2014.06.19 15:05MTI
Forrás: Wikipedia

A Kúria hétfőn született jogegységi döntésében kimondta, hogy a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető. A Kúria döntött arról is, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége nagyon szigorú feltételekhez kötött.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke a Reutersnek hangsúlyozta: a jogegységi döntés világossá tette, hogy a bankoknak kompenzálniuk kell ügyfeleiket a törvénytelen kamatemelésekért és az árfolyamrésért. A politikus szerint különböző becslések alapján mindez összesen körülbelül 400 milliárd forintba kerül a bankoknak, bár a kormány még nem készítette el saját becslését erre vonatkozóan. Hozzáfűzte, hogy egyben a bankokra háruló teher is megközelítheti ezt az összeget.

Arra a kérdésre, hogy a bankok elviselik-e ezt az újabb terhet, Gulyás Gergely azt mondta: "Bizakodóak vagyunk. Ha a hitelfelvevők is megbírkóztak a bankok törvénytelen gyakorlatával, akkor a bankok is képesek lesznek elviselni ennek a kijavítását". A képviselő elmondta, hogy idén szeptemberben vagy októberben már elfogadhatja a parlament a devizahitelesek helyzetét megkönnyítő törvényt.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy egyelőre nincs döntés arról, hogy mennyivel csökkennek majd az adósok törlesztőrészletei. Hozzátette: elméletileg az állam is átvállalhatná a költségek egy részét, de azok többségét a bankoknak kell állniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.