Folytatódik az ukrán-orosz-EU háromoldalú egyeztet

Újra egy asztalnál ülnek, s beszélnek el egymás mellett a gázárról

Az orosz figyelmeztetés szerint ha Ukrajna nem egyenlít ki egy csaknem 2 milliárd dolláros korábbi gázszámlát, akkor magyar idő szerint hétfő reggel nyolc órakor leállítja a gázszállítást Ukrajnának.

2014.06.15 12:44MTI

Hivatalos ukrán bejelentés szerint magyar idő szerint dél körül Kijevben újabb tárgyalási fordulót tartanak a gázár ügyében Ukrajna, Oroszország és az Európai Bizottság illetékeseinek részvételével.

A szombati tárgyalás eredménytelenül zárult, de az idő sürget a megegyezésre, mert az orosz figyelmeztetés szerint, ha Ukrajna nem egyenlít ki egy csaknem 2 milliárd dolláros korábbi gázszámlát, akkor magyar idő szerint hétfő reggel nyolc órakor leállítja a gázszállítást Ukrajnának.

A vasárnapi tárgyalások megkezdésének időpontjáról szóló délelőtti bejelentéstől függetlenül reggel az ukrán sajtóhivatal rövid közleményben tudatta, hogy a hét végi megbeszéléseken valószínűleg részt vesz Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

A szombati tárgyalásokon az ukrán energiaügyi miniszter, a Gazprom orosz gázipari cég vezetője, valamint Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa vett részt.

Oroszország és Ukrajna között továbbra is komoly nézeteltérés van azzal kapcsolatban, hogy mennyit ér az orosz földgáz. Oroszország azt ajánlotta, hogy megszünteti az exportvámot és az Ukrajnának szánt földgáz árát 385 dollárra csökkenti ezer köbméterenként a jelenlegi 485 dollárról.

Ukrajna erre válaszul közölte, hogy kész a kompromisszumra, de csak 326 dollárt hajlandó fizetni 18 hónapon át, időt hagyva ezzel az árkérdés megoldására. Ehhez a Naftogaz ukrán gázipari cég vezetője hozzátette még a maga részéről, hogy a 326 dollárt is "igen magasnak" tartják Kijevben, mivel nagy európai cégektől jóval alacsonyabb árajánlatokat is kaptak.

A szombati eredménytelen tárgyalások után az ukrán energiaügyi miniszter arra az újságírói kérdésre válaszul, hogy Ukrajna képes lenne-e meglenni orosz földgáz nélkül, azt mondta: "jelenleg olyan szintű Ukrajna gázfogyasztása, hogy azt teljes mértékben saját termelésből tudjuk fedezni és gázzal töltjük fel fölalatti tározóinkat".

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök még pénteken utasította az illetékes minisztériumokat, a Naftogaz ukrán gázipari céget és a megyei önkormányzatokat: készítsék fel az energetikai ágazatot arra, hogy Oroszország esetleg hétfőn leállítja a gázszállítást. Az ukrán kormányfő utasítást adott az illetékes hatóságnak továbbá arra, hogy "gazdaságilag megalapozott" tarifát vezessen be az Európába irányuló orosz tranzitgázra.

Az Európába szánt orosz földgáz csaknem felét Ukrajnán át szállítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.