Sokéves

Mélyponton a brit munkanélküliség

Az alacsony kamatszint fenntartása, így a gazdaság élénkítése mellett szól az elemzők szerint a béremelkedés ütemének lassulása is.

2014.06.11 17:50MTI
Forrás: youtube.com

Több mint ötéves mélypontra csökkent a háromhavi brit munkanélküliség április végére a brit statisztikai hivatal szerdai közlése szerint.

A ráta 6,6 százalék volt az április végével záródott három hónapban, ami kisebb az előző negyedévi 6,8 százaléknál és elmaradt az elemzői várakozásokban szerepelt 6,7 százaléktól.

Ugyancsak szerdán közölt adatok szerint az április végével záródott három hónapban 345 ezerrel, 30,5 millió fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma Nagy-Britanniában, ami 1971 óta a legnagyobb bővülés.

Szintén a statisztikai hivatal adatai szerint az április végéig tartó három hónapban a várakozásoknál kisebb mértékben, 0,7 százalékkal nőttek a bérek éves szinten, ami jelentős lassulás az év első három hónapjában mért 1,9 százalékhoz képest. A statisztikai hivatal szerint a béremelkedés lassulásának oka a tavaly áprilisi magas bázis.

A Bank of England (BoE) álláspontja szerint tovább erősödhet a gazdaság, mivel az alapkamat 0,5 százalékos, rendkívül alacsony szintje várhatóan 2015 második negyedévéig változatlan marad, bár pár szakértő már látna okot az emelésre. Az alacsony kamatszint fenntartása, így a gazdaság élénkítése mellett szól az elemzők szerint a béremelkedés ütemének lassulása is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.