A jövőhéten újabb utalás várható

Újabb 150 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett

Eredményes tárgyalásoknak köszönhetően az Európai Bizottságtól pénteken újabb, mintegy 150 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra, és a jövő héten újabb utalás várható.

2014.05.16 15:33MTI
freedigitalphotos.net/FrameAngel

A közlemény idézi Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát, aki a hozzáfűzte, hogy "az időarányos kifizetések tekintetében az idei évben folyamatosan túlszárnyaltuk az előzetes, az Európai Bizottság által is jóváhagyott terveinket."

A Miniszterelnökség emlékeztet, hogy a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban a Magyarország rendelkezésére álló 8200 milliárd forintból eddig több mint 5500 milliárd forintot fizettek ki a pályázók részére.

Az előző uniós időszak forrásait 2015 decemberéig kell kifizetni a nyertes projektekre. A kifizetések jelenlegi ütemét tartva, a forrásvesztés bárminemű kockázata nélkül, jó esély van arra, hogy Magyarország akár hamarabb lehívja a teljes összeget.

Az Európai Bizottság a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításával kapcsolatos vizsgálata miatt kérte korábban, hogy április 15-től, amíg a vizsgálat nem zárul le, addig a magyar kormány ne küldjön ki számlákat.

Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője április 28-án azt közölte, hogy az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak.

Csepreghy Nándor aznap úgy nyilatkozott, hogy az érintett összeg 350 milliárd forint körül van, az április 15-ét megelőző időszak számláinak kifizetése ugyanakkor zökkenőmentes, ennek köszönhetően mintegy 600 milliárd forint forrás érkezhet a következő hetekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.