Varga Mihály

Akár 2,5 százalékos GDP növekedés is lehet idén

A csütörtökön közölt első negyedéves GDP-adat azt támasztja alá, hogy 2014 egészében a kormány által a korábban vártnál magasabb, 2,5 százalékos bruttó hazai termék növekedés sem elérhetetlen.

2014.05.15 15:55MTI
Forrás: Wikipedia

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első gyorsbecslése szerint a GDP 3,5 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kormány által az internetre feltöltött videóban Varga Mihály kiemelte: a magyar gazdaság rendelkezik azokkal a lehetőségekkel, amelyeken keresztül a növekedés a következő időszakban még kiterjedtebbé, szélesebbé válhat.

A nemzetgazdasági miniszter szerint most indulhat el a magyar gazdaság egy olyan növekedési pályán, amelyen végighaladva jóval közelebb kerül az Európai Unió fejlettebb országaihoz.

A csütörtökön közölt GDP-adat, valamint az, hogy a következő években az európai uniós források 60 százalékát fordítják gazdaságfejlesztésre, azt mutatja, hogy a magyar gazdaságban megvan a növekedési potenciál - emelte ki Varga Mihály. Kifejtette: a magyar kormány hozzáteszi majd a gazdaságfejlesztéshez szükséges forrásokat, így a gazdasági növekedés stabilabbá válhat és "el tudja hozni azt az időszakot, amikor a gazdasági növekedésen keresztül több munkahely, ágazatokra kiterjedő növekedés, nagyobb foglalkoztatottság és magasabb jövedelem valósulhat meg".

Varga Mihály kiemelte: az exportteljesítmény mellett a belső kereslet is húzta a növekedést, ami így kiegyensúlyozottabbá vált. Úgy vélte, hogy ebben szerepe volt a kormány által tavaly meghozott bérintézkedésnek, a családi adókedvezmény kiterjesztésének, és az energiaárak csökkenésének is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.