Világgazdaság

Háztáji monetáris politika: beéri az értékpapír a bankbetétet

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint március végén 6575,2 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak a háztartások, miközben 6748,2 milliárd forintjuk volt bankbetétekben.

2014.05.13 08:43MTI

A háztartások értékpapírszámláin mindössze 173 milliárd forinttal volt kisebb összeg március végén, mint a bankszámláikon - írta keddi számában a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint március végén 6575,2 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak a háztartások, miközben 6748,2 milliárd forintjuk volt bankbetétekben.

A lap felidézte: 2013 elején még háromezer-milliárd forint volt a különbség.

A Világgazdaság szerint a lakosság az alacsony betétkamatok miatt fordult az értékpapírok felé. Mint írták, tavaly júniusban történt meg először, hogy több pénz volt ilyen eszközökben, mint lekötött betétben.

A befektetési alapokba áprilisban is áramlott 64 milliárd forint friss tőke, amiből elég sok lehet a háztartások vagyona, és az állampapírpiac is vonz még új megtakarításokat. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint az utóbbi hetekben pozitív volt a lakossági kincstárjegyek értékesítési mérlege, és a hosszú lejáratú lakossági államkötvények is szépen fogynak - írta a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.