Christie's aukciósház

3 millió euró a Tóra egy ritka példányáért

A várt 1-1,5 milliónál jóval többet, csaknem 2,8 millió eurót adtak a Tóra egy ritka példányáért.

2014.05.01 05:30MTI
Forrás: Wikipedia

Az 1482-ben Bolognában készült héber nyelvű ősnyomtatvány az első, amely magában foglalja Mózes öt könyvét. A leütési ár ennek megfelelően magas, 2 785 500 euró (hozzávetőleg 855,46 millió forint) volt, ami a Christie's szerint világrekordot jelent egy zsidó vallási nyomtatvány és franciaországi rekordot a nyomtatott emlékek esetében.

A pergamenre nyomott példány eddig egy európai gyűjtő tulajdona volt, és korábban még soha nem szerepelt árverésen. Az utóbbi száz évben az 1482-ben nyomtatott ritkaság mindössze két példánya került kalapács alá, az első - egy pergamenre készült hiánytalan darab - 1970-ben, a második - egy papírra készült hiányos darab - 1998-ban.

A Tóra a zsidók legrégibb írásos emlékeit őrzi és leírja a zsidó nép őstörténetét a világ teremtésétől az Istennel kötött szövetségein át a Mózes közvetítése által kapott törvényekig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.