Tavaszi ellenőrzések

Sok helyen járt, sok bírságot kiosztott a Nébih

Csaknem háromezer vizsgálatot végeztek a tavaszi szezonális ellenőrzés során az élelmiszerlánc-felügyelet szakemberei, 16 ezer hazai és külföldi élelmiszer-tételt vizsgáltak meg, és mintegy 12,5 millió forint bírságot szabtak ki.

2014.04.29 19:10MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint a húsvétot megelőző kéthetes időszakban a gasztronómiai hagyományoknak megfelelő termékekre figyelt az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság.

Kiemelt szempont volt, hogy a tojások jelölésén a származási hely a vásárlók számára egyértelműen azonosítható legyen. A magyar eredetűként jelölt zöldség-gyümölcs esetében is fokozott hangsúlyt kapott a termékek származásának ellenőrzése.

A vendéglátó-étkeztető vállalkozásoknál és a cukrászatokban a transzzsírsav tartalmú alapanyagok felhasználására vonatkozó eljárásokat és nyilvántartásokat is ellenőrizték.

A kéthetes időszakban országosan összesen 2951 ellenőrzést végeztek a szakemberek. A feltárt szabálytalanságok miatt 58 alkalommal figyelmeztetett a hatóság, és 176 esetben összesen 12,54 millió forint bírságot szabtak ki.

Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált 16 222 hazai és külföldi élelmiszer-tétel 3,3 százalékát, 438 tételt kellett kivonni a forgalomból 9 tonna mennyiségben, amelynek értéke meghaladta a 6 millió forintot.

Az élelmiszerek forgalomból való kivonásának leggyakoribb oka a jelölési hiba és a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta volt, előfordulási arányát tekintve azonban egyik sem érte el a vizsgált tételek 1 százalékát.

Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben megállapított különböző hiányosságok előfordulási aránya hasonló volt a tavaly tapasztaltakkal, első helyen a higiéniai hiányosságok álltak. A nyomon követhetőségre vonatkozó hibák előfordulási aránya 4-ről 2,4 százalékra csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.