Nagybevásárlás

Akadoznak a tárgyalások az Alitalia és az Etihad között

Bár a tárgyalások megakadni látszanak, az olasz kormány tisztában van azzal, milyen fontos az Alitalia megmentése, ezért minden megtesz a megállapodásért.

2014.04.18 03:28MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/photostock

Akadoznak a tárgyalások a nehéz anyagi helyzetben lévő olasz Alitalia és az Abu Dzab-i székhelyű állami Etihad légitársaság között egy lehetséges részesedésvásárlásról - írta csütörtökön a Reuters hírügynökség az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva. Információik szerint James Hogan, az Etihad vezérigazgatója és Matteo Renzi olasz miniszterelnök a múlt héten tárgyalásokat folytatott, amelyen elhangzott: az Etihad 500 millió eurót fektetne az Alitaliába, ezért cserébe 49 százalékos részesedést és kétezer fős létszámleépítést vár el.

Az Il Messaggero című napilap viszont 3 ezer fős leépítésről tud. Az Alitaliánál jelenleg 14 ezren dolgoznak. A hírügynökségnek egy emirátusi, az ügyet jól ismerő forrás azt mondta, bár a tárgyalások megakadni látszanak, az olasz kormány tisztában van azzal, milyen fontos az Alitalia megmentése, ezért minden megtesz a megállapodásért. Februárban Gabriele del Torchio, az Alitalia vezérigazgatója azt közölte, hogy közel állnak a megállapodáshoz, az Etihad akár 40 százalékos részesedést is vásárolhat. A római Fiumicino repülőtérről üzemelő Alitalia legutóbb 2013 októberében kért csődvédelmet, miután 294 millió eurós veszteséget és egymilliárdos adósságot jelentett.

Akkor 500 millió eurós mentőcsomagot juttattak az Alitaliának. 2009-ben az akkor még állami tulajdonban lévő cég szintén csődvédelembe menekült. Akkor olasz befektetők egy csoportja és az Air France-KLM-csoport mentette meg, cserébe a francia-holland társaság 25 százalékos részesedést szerzett. Az októberi tőkeemelésben viszont már nem vett részt, ezért tulajdoni része 7 százalékra esett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.