Összesen 5,84 milliárd köbméter fogyott

Nem volt gond a gázellátással télen

Összesen 5,84 milliárd köbméter gáz fogyott Magyarországon az idei fűtési szezonban, 1,48 milliárd köbméterrel kevesebb, mint egy évvel korábban, a földgázellátás most is zavartalan volt.

2014.04.11 16:08MTI
freedigitalphotos.net/Evgeni Dinev

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleménye szerint a fűtési időszak a földgáztárolókból való kitárolással kezdődik, és addig tart, amíg a napi középhőmérséklet három egymást követő napon nem emelkedik 12 Celsius fok, illetve egy napon 14 Celsius fok fölé.

Ez 2013. szeptember 27-től 2014. március 23-ig tartott, 14 nappal rövidebb volt, mint az előző évben. Az átlaghőmérsékletek is jelentősen eltértek, a 2012-2013-as fűtési időszakban 3,92 Celsius fok volt az átlaghőmérséklet, míg a 2013-2014-es szezonban 6,09 Celsius fok.

A rövidebb fűtési időszak, valamint a jelentősen enyhébb időjárás miatt fogyott 1,48 milliárd köbméterrel kevesebb gáz, mint tavaly - közölte a MEKH. A hivatal tájékoztatása szerint az ellátásbiztonság mindvégig garantált volt, a hazai földgázrendszer zordabb időjárási körülmények esetén is biztosította volna a fogyasztók ellátását.

A fogyasztást a hazai földgáztermelés, az import, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolókban lévő készlet használatára nem volt szükség. A földgáztárolók feltöltése március 25-én megkezdődött, ezzel kezdetét vette a felkészülés a következő fűtési szezonra - tájékoztatott a MEKH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.