azenpenzem.hu

MNB: állítják, hogy nincs titkos paktum a bankokkal

Az MNB "a jegybank jó hírnevének csorbítására is alkalmas" állítások visszavonására szólította fel a hírt közlő portált.

2014.04.02 16:29MTI
Forrás: MTI

Cáfolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy megállapodást kötött volna a pénzügyi intézményekkel arról, hogy nem hozza nyilvánosságra a velük szembeni határozatokat, azok pedig nem lépnek fel erőteljesen az általa kiszabott bírságok ellen, egyben közölte, helyreigazítást kezdeményezett az azenpenzem.hu portállal szemben a "Titkos paktum a bankokkal" című cikkben leírtak miatt, illetve kérelmének elutasítása esetén jogi eljárást kezdeményez a valótlan híresztelés korrigálására.

Az MNB "a jegybank jó hírnevének csorbítására is alkalmas" állítások visszavonására szólította fel a portált.

A pénzügyi portál szerdán azt írta: "megszületett a megállapodás: a pénzügyi intézmények nem ágálnak nagyon a jegybanki bírságok ellen, ha az ellenük született döntések nem kerülnek nyilvánosságra". A portál szerint a különböző határozatokat már korábban teljesen "kilúgozták", mostanra pedig azt is sikerült elérni, hogy a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) se ismertesse döntéseit.

Az MNB erre reagálva közölte: helyreigazítást kezdeményezett az azenpenzem.hu - "több külföldi tulajdonú bank és pénzügyi vállalkozás által támogatott" - internetes portállal szemben a médium által ma megjelentetett állítások miatt.

Az MNB közleménye szerint az írás "zavaros, helyenként önmagát is cáfoló" állításaival szemben a jegybank nem kötött ilyen megállapodást a pénzügyi piacok szereplőivel.

Közölte továbbá: "a jegybankot érő esetleges alaptalan támadások ellenére az MNB a továbbiakban is elkötelezett a pénzügyi közvetítőrendszerbe vetett társadalmi bizalom helyreállítása érdekében".

Az MNB szerint a felügyelési területet erősítő szervezeti átalakítások, illetve a pénzügyi szolgáltatókkal szembeni erősebb szankcionálási gyakorlat egyebek közt a fogyasztóvédelem erősítését szolgálja. Mindez a jegybank szerint már nem csak statisztikailag támasztható alá, de a társadalom számára is érzékelhető pozitív változásokkal jár.

Helyreigazítási kérelmének elutasítása esetén a jegybank jogi eljárást kezdeményez "a valótlan híresztelés korrigálására" - közölte az MNB.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.