2,7 százalékkal

Gyorsult a GDP növekedése a tavalyi negyedik negyedévben

A múlt év negyedik negyedévében 2,7 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévi 1,8 százalékos növekedés után.

2014.03.05 09:10MTI
freedigitalphotos.net

A naptárhatással és szezonálisan kiigazított adatok szerint a hozzáadott érték 0,5 százalékkal haladta meg az előző negyedévit - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatokról kiadott jelentésében.

A múlt év egészében 1,1 százalékos volt a magyar gazdaság növekedési üteme az előző évi 1,7 százalékos visszaesés után. A február 14-én publikált gyorsbecslésben 2,7 százalékos éves és 0,6 százalékos negyedéves növekedést jelentett a KSH a tavalyi negyedik negyedévről.

A tavalyi GDP folyó áron 29 114 milliárd forint volt. A bruttó hazai termék 2013. negyedik negyedévi, 2,7 százalékos növekedéséhez a mezőgazdaság 0,8, az ipar és a szolgáltatások 0,7–0,7, az építőipar 0,4 százalékponttal járult hozzá - közölte a KSH.

A negyedik negyedévben a mezőgazdaság teljesítménye a kiváló termésnek köszönhetően 22,2, az év egészében 22,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összevetve, amikor 23 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2012-ben. Az ipar hozzáadott értéke a negyedik negyedévben 3,3, ezen belül a feldolgozóiparé 5,1, százalékkal nőtt.

Az első félévi visszaesés után az adatok jelentős gyorsulást mutatnak az előző negyedévi 0,5, illetve 1,8 százalékos növekedés után. Az ipar egész éves teljesítménye még mindig 0,2 százalékkal elmaradt az előző évitől, amikor 3,6 százalékkal esett vissza, a feldolgozóipar azonban 0,8 százalékkal nőtt az előző évi 0,4 százalékos zsugorodás után.

Az építőipar teljesítménye 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és a múlt év egészében 7,4 százalékos növekedést ért el az előző évi 6,3 százalékos visszaesés után.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 2,0 százalékkal emelkedett, a szállítás, raktározás teljesítménye 4,3 százalékkal emelkedett az ipar teljesítményének növekedésével összhangban.

A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 1,7 százalékkal csökkent, amiben szerepet játszott az is, hogy a bankok új hitelkihelyezése érdemben nem emelkedett sem a vállalati, sem a lakossági hitelek piacán, a biztosítók teljesítménye pedig elmaradt az előző év azonos időszakáétól.

A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása 0,5 százalékkal, ezen belül a háztartások vásárlása 1,0 százalékkal nőtt, míg a kormányzattól természetben kapott juttatások volumene 2,1 százalékkal csökkent.

A háztartások fogyasztási kiadásán belül a nagy súlyú kiadási csoportok közül a közlekedés, a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, a szabadidő és kultúra, az élelmiszer vásárlások és a lakásszolgáltatások volumene emelkedett - fűzte hozzá a KSH.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás az előző negyedévi 8,3 százalékosnál gyorsabb ütemben, 10,4 százalékkal bővült. Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezés beruházások 10 százalék felett emelkedtek a tavalyi negyedik negyedévben.

Az áruk és szolgáltatások exportja 8,8, az import 7,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az áruexport volumene 9,5, az import 7,6 százalékkal nőtt, a szolgáltatások terén az export 5,8 az import 7,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.