IMF figyelmeztetés

Nagyot koppanhat a világgazdaság, ha gyorsan leállnak a pénznyomdák

A fejlett régiókban a monetáris ösztönzők túl gyors kivezetésének kockázataira, valamint a nem kellően hiteles gazdaságpolitikát alkalmazó fejlődő országokra leselkedő pénzügyi veszélyekre hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap.

2014.02.19 19:55MTI

Az IMF jelentés leszögezi, hogy a világgazdasági növekedési kilátások nagyjából megegyeznek az IMF januárban kiadott világgazdasági növekedési előrejelzésében (WEO) foglaltakkal, feltételezve, hogy a mostanában tapasztalható pénzpiaci volatilitás rövidéletűnek bizonyul.

A világgazdaság növekedési üteme így várhatóan 3,75 százalékra emelkedik az idén a 2013-as 3 százalékról, 2015-ben pedig eléri a 4 százalékot - írja a dokumentum.

Elsősorban a fejlett országok ipari termelésének növekedése lendületet adott a világgazdaság bővülésének 2013 második felében, a fejlődő térségekben azonban az export fellendülése ellenére ez kevésbé volt érzékelhető, mert a belső fogyasztás a vártnál gyengébben javult.

A világgazdasági növekedés változatlanul ingatag lábakon áll, a kilátásokat továbbra is komoly kockázati tényezők árnyékolják be. Aggodalomra ad okot a feltörekvő piacokon megindult tőkekivonás, a kamatlábak emelkedése, a devizák árfolyamának meredek csökkenése, mivel a pénzügyi kondíciók szigorodása a beruházások visszafogását, a növekedés megrekedését vonhatja maga után. Az euróövezetben emellett deflációs kockázattal kell számolni, amennyiben a gazdasági aktivitást valamilyen sokk éri - figyelmeztet az IMF.

A valutaalap további teendőket lát szükségesnek a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés megerősítése érdekében.

A fejlett országoknak az IMF szerint óvakodniuk kell a monetáris ösztönzők túlzottan gyors ütemű leépítésétől, mivel a költségvetési kiigazítási periódus még nem ért a végére. Az euróövezetben mihamarabb rendbe kell tenni a bankok mérlegeit annak érdekében, hogy a pénzügyi rendszer nagyobb hatékonysággal közvetíthesse a monetáris politikai intézkedéseket a reálgazdaság felé. A költségvetési kiigazítást pedig a gazdaság hosszú távú növekedési potenciálja károsításának elkerülése érdekében mérsékelt ütemben kell folytatni.

Az IMF javaslatai szerint a feltörekvő térségekben a piaci turbulenciák átvészelése érdekében a rugalmas árfolyampolitika bevezetése mellett elengedhetetlenül szükséges a hiteles makrogazdasági intézkedések alkalmazása. Azokban az országokban, ahol viszonylag magas az infláció, vagy ahol csorbát szenvedett az alkalmazott gazdaságpolitika hitelessége, monetáris politikai szigorítást kell alkalmazni - írja a dokumentum.

Az IMF további erőfeszítéseket tart szükségesnek a munkanélküliség visszaszorítása, a versenyképesség megerősítése érdekében világszerte. Figyelmeztet ugyanakkor, hogy a gazdasági növekedés ütemének javulása során tudatában kell lenni a globális egyensúlytalanságok fokozódása kockázatának, és törekedni kell a növekedés közép- és hosszú távú fenntarthatóságának garantálására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.